Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume, va intra într-un program de "înverzire", pentru a consuma mai puţin şi chiar a produce propria energie electrică.
În momentul de faţă, Casa Poporului consumă tot atâtea resurse (energie termică, energie electrică, apă) cât un oraş de mărimea Ploieştiului.
Ideea a avut-o deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servi-cii din Camera Deputaţilor, şi a fost completată la începutul acestui an de deputatul PD-L Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului între anii 2004 şi 2007. Nu fără un mic scandal, căci, deşi proiectul lui Iancu era depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor încă din decembrie 2007, Sulfina a depus completările sale tot la Biroul Permanent, ca şi cum ar fi fost proiectul său, şi l-a anunţat public ca atare. Spiritele s-au calmat însă repede şi cei doi parlamentari ai coaliţiei majoritare lucrează acum împreună.
PANOURI FOTOVOLTAICE ŞI EOLIENE
În viziunea lui Iancu, clădirea gigantică din centrul Bucureştiului ar trebui securizată din punct de vedere energetic şi ar trebui să producă o parte din energia electrică pe care o consumă. Asta s-ar putea realiza prin înlocuirea ferestrelor (într-o primă fază, numai a celor de pe faţadă) şi izolarea zidurilor.
Pasul următor ar însemna o idee cu totul nouă pentru o construcţie administrativă din România: amplasarea de panouri fotovoltaice pe acoperişurile Palatului Parlamentului. Nu în ultimul rând, în funcţie de posibilităţi, ar putea fi folosite şi nişte turbine eoliene, care ar urma să fie amplasate în partea din spate a Casei Poporului. Iulian Iancu spune că a comandat pentru proiectul său "Palatul Parlamentului - clădire zero energie" un audit, de acesta arătându-se interesate atât Politehnica din Bucureşti, cât şi universităţi de prestigiu din mai multe ţări europene.
REDUCEREA DRASTICĂ A CONSUMULUI
Sulfina Barbu, aflată la primul mandat în Parlament, s-a declarat deranjată de imensa cantitate de resurse necesară zi de zi pentru Casa Poporului. În proiectul său "Parlamentul verde", fostul ministru al Mediului a prevăzut înlocuirea tuturor becurilor incandescente din imensa clădire cu unele ecologice, estimând că va reduce cu 50% cantitatea de electricitate consumată de acestea. Sulfina mai vrea introducerea unui sistem electronic care să monitorizeze afluenţa de persoane pe holuri, în sălile şi în birourile Palatului, astfel încât becurile să nu ardă degeaba dacă pe acolo nu trece sau nu lucrează nimeni. Acelaşi sistem computerizat ar trebui să întrerupă total alimentarea cu energie electrică a becurilor şi prizelor din clădire în timpul nopţii şi în timpul vacanţelor, astfel încât eventualele aparate uitate deschise (calculatoare, aparate de aer condiţionat, calorifere electrice) să nu consume degeaba, cum se întâmplă acum.
Fostul ministru al Mediului mai vrea ca în clădire să fie înlocuite bateriile de la toalete cu unele prevăzute cu senzori, astfel încât să fie redus şi consumul de apă. Nu în ultimul rând, Sulfina Barbu intenţionează o reducere semnificativă a consumului de hârtie necesar celor două camere ale Parlamentului României. Pedelista s-a declarat şocată de imensa cantitate de hârtie, care în opinia sa se iroseşte în fiecare zi pe mesele aleşilor, numai pentru dezbaterile privind bugetul de stat fiind necesare 426 de tomuri de hârtie.
Proiectele celor doi parlamentari nu au un termen-limită pentru finalizare, dar atât Sulfina, cât şi Iancu speră ca primele rezultate să se vadă până la sfârşitul acestei legislaturi. Ideii celor doi li s-au raliat şi alţi politicieni, între care europarlamentarul Daciana Sârbu, dar şi numeroase organizaţii neguvernamentale specializate în protecţia mediului. În perioada următoare este prevăzut ca ONG-iştii ecologişti să vină cu propriile puncte de vedere şi idei referitoare la "înverzirea" Palatului Parlamentului.
Propunerile acestora vor fi analizate în întâlniri lunare, sperându-se să fie adoptate cât mai multe dintre ele. Pe lângă cele concrete, ecologiştii vor propune cooptarea unei echipe de la un canal de televiziune (gen Discovery sau National Geographic) pentru realizarea unui program de tip "Reciclarea uriaşilor".
Citește pe Antena3.ro