x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Caşcheta" la control, în CSAT

"Caşcheta" la control, în CSAT

de Mara Raducanu    |    Diana Scarlat    |    30 Sep 2010   •   00:00
"Caşcheta" la control, în CSAT
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Astăzi, în şedinţa CSAT, este aşteptat raportul privind protestul poliţiştilor din 24 septembrie, de la Cotroceni. "Nu am glumit, vreau raport al Guvernului referitor la ce s-a întâmplat la 24 septembrie", spunea luni preşedintele Băsescu.

Între timp, marţi, la Cotroceni, şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Poliţiştilor (CNP), iar discuţiile păreau să deschidă o portiţă de dialog între şeful statului şi oamenii legii. Întâlnirea a stârnit însă nemulţumiri în rândul protestatarilor şi al celorlalţi lideri de sindicat, care au declarat că "cei pe care i-a primit şeful statului nu le reprezintă interesele". În timp ce unii lideri au fost primiţi la Cotroceni, alţii au primit amenzi. Astfel, liderii "Cartel Alfa", Bogdan Hossu şi Toader Paraschiv, Sebastian Oprescu, preşedintele SNFP, precum şi alţi şapte participanţi la discuţiile de la Palatul Cotroceni din timpul mitingului din 24 septembrie au fost amendaţi de Jandarmerie cu câte 10.000 de lei.

Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a declarat că şefilor Inspectoratelor Judeţene li s-au cerut liste cu poliţiştii care au participat la acţiunea de protest, lucru făcut pentru intimidarea conducerii sindicatului şi a amintit preşedintelui că încălcarea drepturilor sindicatelor este faptă penală. "Întâlnirea reprezentanţilor CNP cu şeful statului nu ne ajută cu nimic. Dimpotrivă. A fost aşa o discuţie fără temei. În legătură cu listele cerute cu participanţii la miting, vă spun sigur că au existat. Ne-au informat şi pe noi colegii din teritoriu ai căror şefi încercau să afle cine a fost la miting, cum, de ce, când. Nu îmi spuneţi mie că decizia asta nu a venit de sus, de la Bucureşti.

Da, am fost şi eu amendat, dar o să contest în instanţă. În privinţa celor trei poliţişti acuzaţi că ar fi venit la miting cu arma din dotare să se demonstreze. Pe ce bază? Să ni se arate imaginile, probele. Noi nu am văzut nimic." Poliţiştii spun însă că nici un om al legii nu a fost la mitingul de vineri cu armamentul din dotare, pentru că toţi erau în timpul liber, iar la părăsirea postului îşi predau armamentul şi muniţia, rămânând numai cu tocul pistolului. "Sunt afirmaţii deosebit de grave şi, dacă preşedintele Traian Băsescu nu le va demon-stra, vom merge până la capăt şi vom face plângere împotriva lui", a mai spus Marin Gruia. Poliţia Română a precizat că nu a trimis unităţilor teritoriale chestionare cu privire la participanţii la mitingul din 24 septembrie şi nici nu a cerut nici o listă cu datele de identificare ale celor care au fost prezenţi la acţiune.

"De asemenea, prin reţelele de comunicaţii ale IGPR nu s-a transmis nici un mesaj în formă scrisă sau radio prin care să se solicite datele de identificare ale participanţilor la acţiunea de protest din data de 24 septembrie."


Dan Voiculescu: Nu vă fie frică!
Senatorul Dan Voiculescu a anunţat într-un mesaj postat pe blogul personal că va acorda asistenţă juridică liderilor sindicatelor din Poliţie care au fost sancţionaţi "pentru delictul de opinie şi manifestare publică". "Liderii sindicali vor beneficia de jurişti competenţi pentru a contesta amenzile fără precedent cu care s-a soldat curajul lor de a-şi striga nemulţumirea. Şi, dacă, prin absurd, amenzile vor fi menţinute, îi asigur că nu vor plăti ei sumele disproporţionate cu care îi ameninţă statul român: există încă oameni puternici, responsabili şi care nu se tem în România", a spus Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: observator