x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castelul din Carpaţi lângă telegondola Elenei Udrea

Castelul din Carpaţi lângă telegondola Elenei Udrea

de Monalise Hihn    |    08 Feb 2011   •   11:33
Castelul din Carpaţi lângă telegondola Elenei Udrea

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile (PDL), vrea să construiască un castel în Staţiunea Pasul Vâlcan. Asta în completarea telegondolei portocalii, inaugurată săptămâna trecută de Elena Udrea. Şi nu va fi orice fel de castel, ci unul care să respecte întocmai descrierile lui Jules Verne în "Castelul din Carpaţi”. Primarul spune că ideea îi aparţine lui şi unui prieten de-al său. "M-am consultat cu un prieten şi ne-am gândit să facem ceva nou, care ar putea atrage turiştii, mai ales că suntem abia la început cu această staţiune. Aici avem deocamdată doar o telegondolă şi o pârtie de schi. Fiind o zonă virgină, trebuie să gândim un proiect ca în alte state, nu să facem lucrurile la întâmplare”, spune Ile. Fără să vrea, primarul municipiului Vulcan a recunoscut că, săptămâna trecută, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a inaugurat o telegondolă care duce nicăieri.

Pe de altă parte, proiectul de dezvoltare a turismului în această staţiune montană poartă numele de "Castelul din Carpaţi”. Gheorghe Ile spune că în zonă au fost identificate elemente care plasează acţiunea celebrului roman al lui Jules Verne şi aici. În roman se face vorbire şi de "zâna din Pasul Vâlcan”. Să fie acesta un semn că poate o fi ştiut Jules Verne ce se va întâmpla peste secole aici?! De altfel, Ile spune că acela care va câştiga licitaţia va pune şi banii pentru construirea castelului. Acesta ar urma să fie ridicat în  zona numită "Crucea lui Bogdan”: "Ne dorim ca viitoarea construcţie să respecte ceea ce a descrie în carte Jules Verne. Amplasamentul va fi chiar în vârf, unde nu poate fi construit altceva. Terenul este pus la dispoziţie de noi, dar proiectul va fi licitat către un investitor. Cine are bani, să-l construiască!”.

Deocamdată, staţiunea nu se poate lăuda decât cu vreo 50 de căsuţe, o cabană, trei hoteluri, o telegondolă şi o pârtie de schi. În viitor, primarul spune că în zonă va funcţiona o şcoală de schi şi abia a doua telegondolă va pune în valoare toată zona. Până atunci, prima telegondolă, inaugurată cu fast de către Elena Udrea şi sfinţită de un sobor de preoţi îi atrage pe turişti ca precum fagurele de miere, pentru că e gratis, deocamdată. În telegondolă, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a băgat aproape 33 de milioane de lei, fără TVA. Proiectul va continua. Se vor amenaja două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, cinci pârtii de schi, dar şi tunuri de zăpadă. Staţiunea se află la o altitudine de 1.300 de metri şi la şapte kilometri de municipiul Vulcan.

×