
Datoriile către furnizori au depășit 500 de milioane lei, iar doar costul motorinei a ajuns la aproximativ 100 milioane lei. Subvenția de stat, alocată în proporție de numai 80% din cereri pentru 2025, abia acoperă salariile și costurile operaționale, spune Preoteasa.
„La CFR Călători, compensația acoperă doar 55% din costuri, în timp ce operatorii privați beneficiază de 80%” — Traian Preoteasa
În ciuda crizei companiei, Traian Preoteasa primește lunar peste 11.000 € și deţine două apartamente în Dubai:
În concepţia unora probabil angajaţii statului trebuie să fie săraci lipiţi pământului. Nu sunt sărac. Nu am 5.000 de euro pe lună, am 4.000 de euro numai pe chiria din Dubai. Am peste 11.000 de euro pe lună. (…) Dacă luaţi veniturile, am peste 11.000 de euro pe lună şi nu plătesc nicio rată. Este un contract de vânzare-cumpărare, care este suma totală a apartamentului. Plăteşti o taxă de rezervare, după care într-un cont escrow plăteşti rate la an, nu la lună, nu există rată lunară şi se trag bani în funcţie de realizările constructorului. Primul apartament este terminat, s-a plătit în decurs de cinci ani şi mai are o componentă contractul din Dubai, plăteşti jumătate şi jumătate după ce iei cheia, care se plăteşte singur din chirie. Nu plătesc niciun leu rată în Dubai. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame? Care e legătura între incapacitatea de plată a CFR Călători şi apartamentele mele din Dubai? Am 5500 de euro de la CFR Călători, sunt membru CA, nu primesc indemnizaţia CA, 3500 de lei indemnizaţie de la Metrorex, în Consiliul de Administraţie, deci vreo 600 de euro. 3500 chiria din Dubai şi mai am o chirie în România, tot cu 600 de euro. Deci 10.800, 11.000 de euro”
Traian Preoteasa susține că CFR Călători nu va intra în faliment:
"Comunicatul nostru, pe care l-am dat cred că vineri a indus în spaţiul public nişte elemente care nu au legătură cu realitatea. În primul rând, nu va intra în faliment CFR Călători, nu va opri traficul. Dacă se citea foarte atent materialul spunea că există posibilitatea de a intra în incapacitate de plată. Nu s-a spus nicăieri că va intra sau nu va intra. (...) Şi de unde a plecat acest material? Cu o zi înainte sau două zile înainte am primit o notificare de la furnizorul de motorină, la care avem o datorie de aproape 100 de milioane de lei, că nu ni se va mai livra motorina. De asta am spus că există posibilitatea de a se opri şi o parte din trafic. Nu s-a oprit deocamdată, dar riscul există în continuare", a susţinut el.
Citește pe Antena3.ro Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Condiții precare pentru călători
Călătorii se plâng de trenuri vechi, fără aer condiționat și curent electric:
„Confortul e minim — nu am mereu curent pentru laptop, căldura e insuportabilă, iar întârzierile sunt frecvente.”
Pe de altă parte, la Gara de Nord a sosit „Leon”, primul tren produs integral în România în ultimul secol, operat de un furnizor privat și destinat traficului pe ruta București–Brașov. Oficialii japonezi, prezenți la lansare, au salutat calitatea trenului.
Ce urmează pentru CFR
CFR Călători a planificat achiziții prin PNRR până în 2026: 139 de vagoane și 55 de locomotive noi, însă infrastructura actuală impune restricții de viteză de 30‑70 km/h pe câteva rute.