x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât rezistă SARS-CoV-2 pe o pâine

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe o pâine

de Monica Cosac    |    28 Sep 2020   •   11:06
Cât rezistă SARS-CoV-2 pe o pâine

Un studiu realizat la Universitatea București de o echipă multidisciplinară, formată din cercetători, medici, fizicieni și ingineri, cu privire la riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unor produse de panificație a stârnit reacții cel puțin ciudate din partea unor instituții care au menirea de a se preocupa de sănătatea și siguranța consumatorilor români.

Pe scurt, echipa de cercetare care a realizat studiul și-a propus să afle cât de mult poate rezista noul tip de virus pe diferite suprafeţe, în cazul în care o persoană infectată cu SARS-CoV-2 atinge un produs ambalat. Astfel, cercetătorii au arătat că virusul nu trece prin ambalajele (fără perforații) ale alimentelor, dar poate rămâne un timp pe suprafața acestor ambalaje. Pe de altă parte, una dintre concluziile acestui studiu spune că dacă o persoană contaminată cu SARS-CoV-2 ar pune mâna pe o felie de pâine, virusul ar putea să rămână pe această suprafață cel puțin 180 de minute şi ar putea constitui o sursă de transmitere în acest interval.

De altfel, mai multe studii de peste hotare au arătat că virusul persistă de la câteva ore până la câteva zile pe diverse suprafeţe (oţel, carton, plastic), iar ambalarea produselor de panificație ar fi o măsură de siguranță și cazul transmiterii altor boli, nu doar a coronavirusului.

 

ANSVSA: „Nu există dovezi”

Cu toate acestea, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a grăbit să transmită că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. „Nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor”, a transmis ANSVSA precizând: „COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană şi prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută”.

Și directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, pare mai preocupat „industria de profil” decât de siguranța consumatorilor: „Consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia asupra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: studiu coronavirus rezistenta paine