Studiile arată că 80% dintre români vor suferi de dureri lombare, de-a lungul întregii vieţi. Specialiștii estimează că 1 din 5 adulţi este afectat de dureri de spate ce durează mai mult de 3 luni, care pot fi numite dureri cronice. Creșterea în greutate, efortul fizic intens sau încălţămintea nepotrivită pot provoca probleme spatelui. Deoarece există 2 tipuri de dureri de spate (mecanice și inflamatorii), toate persoanele care se confruntă cu astfel de probleme ar trebui să consulte medicul specialist pentru a primi diagnosticul corect.
Tipuri de durere de spate
Durerea de spate este o durere des întâlnită, însă în cele mai multe dintre cazuri cauza acesteia nu este clară. De cele mai multe ori, durerile de spate pot avea cauze mecanice și inflamatorii. În majoritatea cazurilor, durerile de spate sunt mecanice. Însă 3% din populaţia adultă suferă de dureri de spate de tip inflamator. Nediagnosticate corect și netratate, durerile de spate de tip inflamator pot avea efecte pe termen lung. Deoarece simptomele sunt asemănătoare, durerile de spate sunt greu de diferenţiat. De aceea, singurul care poate stabili un diagnostic corect este medicul specialist. Pentru a afla dacă trebuie să consulte un medic, persoanele care suferă de o durere de spate care durează de cel puţin 3 luni pot răspunde la chestionarul pus la dispoziţie de Liga Română contra Reumatismului: http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/
Chestionarul face parte din campania „Nu-ţi întoarce spatele”, iniţiată de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie. Obiectivul campaniei este susţinerea și consilierea persoanelor care suferă de dureri de spate, urmărind reducerea timpului de diagnostic și creșterea ratei de prezenţă la medic pentru investigaţiile specifice durerii de spate de tip inflamator, precum spondilita anchilozantă. Pentru că posibilii pacienţi amână de cele mai multe ori mersul la medic, în unele cazuri, pot trece și 10 ani până la stabilirea unui diagnostic corect! Nu ignora durerile de spate! Nu-ţi întoarce spatele!
Caracteristicile durerilor de spate inflamatorii
Durerile inflamatorii de spate au anumite caracterisitici care le diferenţiază de alte tipuri de dureri, în special de durerile de spate mecanice. Aceste caracteristici sunt:
- - Vârsta la care apar dureri: în jurul vârstei de 40 de ani;
- - Un debut progresiv al durerii;
- - Simptomele durerii de spate se ameliorează odată cu practicarea exerciţiilor fizice;
- - Durerea nu se atenuează în cazul unui ritm de viaţă sedentar;
- - În timpul nopţii, durerea provoacă tulburări de somn, în special, în a doua parte a nopţii;
- - Rigiditate resimţită la nivelul coloanei în timpul dimineţii, care durează mai mult de 30 de minute.