x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câteva zeci de ţigani protestează în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti

Câteva zeci de ţigani protestează în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti

06 Sep 2010   •   00:00
Câteva zeci de ţigani protestează în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti
Sursa foto: /Reuters

Aproximativ 100 de ţigani protestează, în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti, faţă de "repatrierile voluntare" efectuate de statul francez. Oamenii strigă "Libertate. Egalitate!", "Stop expulzărilor!". Ei poartă pancarde pe care sunt notate "Stop Sarkozy", "Summit of shame", "Stop amprentărilor", fluturând foi A4 cu amprente.



Alianţa Civică a Romilor din România a organizat protestul simultan ca reacţie la summitului organizat de preşedintele francez Nicholas Sarkozy la Paris.

Câteva sute de ţigani au fost repatriaţi în România şi Bulgaria, în luna august, după înăsprirea politicii de securitate a guvernului francez, care a atras numeroase critici pe plan intern şi internaţional.

Luna trecută, Parisul a procedat la expulzarea a 979 de români şi bulgari şi la desfiinţarea a apoximativ 100 de tabere ilegale. De la începutul anului, au fost expulzaţi, în total, peste 8.000 de români şi bulgari, potrivit Mediafax.

Analiza preliminară a CE despre ţigani arată că, "atunci când se decide expulzarea, legislaţia franceză nu se referă explicit la obligaţia de a examina toate circumstanţele individuale", aşa cum prevede legislaţia europeană, acesta fiind doar unul dintre semnele de întrebare ale CE privind Franţa.

×
Subiecte în articol: observator