x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Chelaru - "Intre fiu si lege, aleg legea!"

Cazul Chelaru - "Intre fiu si lege, aleg legea!"

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    23 Noi 2005   •   00:00
Cazul Chelaru  -  "Intre fiu si lege, aleg legea!"

Generalul Mircea Chelaru, fostul sef al Statului Major General, a fost audiat ieri in dosarul de coruptie al fiului sau. El a declarat ca, daca fiul sau nu este victima unor "lupte intestine", atunci, cu tot regretul, alege aplicarea legii.

Generalul Mircea Chelaru, fostul sef al Statului Major General, a fost audiat ieri in dosarul de coruptie al fiului sau, la nici 24 de ore dupa ce juniorul a parasit arestul. Generalul Chelaru sustine ca fiul sau ar putea fi victima unor "lupte intestine", in care DNA este implicat fara sa-si dea seama.

qProcurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) l-au audiat ieri pe generalul Mircea Chelaru in dosarul de coruptie al fiului sau, Mircea Nicolae, eliberat luni noaptea din arestul preventiv. Audiat ca martor, fostul sef al Statului Major General a raspuns intrebarilor anchetatorilor timp de doua ore si jumatate. "Am acceptat sa depun marturie pentru el fiindca nu am ce sa ascund", ne-a declarat ieri generalul dupa intalnirea avuta cu procurorii.

TATAL SI DENUNTATORUL. El le-a povestit anchetatorilor ca intr-o zi de vineri, de la inceputul lunii octombrie, l-a cunoscut pe cel care avea sa devina denuntatorul fiului sau: "Fiul meu a venit cu el la mine, un agent de politie din Piatra-Neamt. Recent am aflat ca il cheama Ion Ciobotaru. El avea toate avizele legale, de la prefectul si primarul de Piatra-Neamt, unde era agent la Evidenta populatiei, dar functiona, detasat de doi ani, la Serviciul local de pasapoarte. Voia sa ramana la acest serviciu si mai avea nevoie doar de aprobare de la chestorul Carjan si de la comisarul Luncasu. Era intr-o vineri, si el era presat pentru ca se scosesera posturile la concurs, examenul urmand sa se tina marti. M-a rugat sa il ajut, dar i-am spus sa iasa la raport, ca la carte. Dupa ce a plecat, l-am intrebat pe fiul meu ce obligatii are fata de el. Mi-a spus ca nici una, dar ca l-a rugat un prieten, Scutaru, si sotia lui, Anca, o ziarista in plan local (pe care fiul meu o cunoaste de la Iasi, de pe vremea cand ea i-a publicat niste poezii), sa-l ajute pe Ciobotaru", ne-a dezvaluit generalul Chelaru.

REFUZUL. Generalul a mai spus ca nu l-a cunoscut pe Lazar Carjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte, cu care doar a vorbit la telefon. "Cand s-a dus la Carjan, chestorul i-a spus: «Eu nu fac treaba asta decat ca la lege, dupa 30 de zile de verificari»", a subliniat generalul. "Eu nu pot inca sa spun daca fiul meu e vinovat sau nu, pentru ca nu am acces la instrumentarul dosarului. Justitia va cantari bine. Daca chiar a facut asta, va spun ca, intre fiul meu si lege, eu aleg legea! Cu toata durerea. Sufar ca parinte enorm de mult, pentru ca am lucrat mult la slefuirea lui. Il cresti ca pe o floare, dar nu poti sa-l tii sub borcan. Iese in lume si, cu toate ispitele, poate gresi oricand."

SCUZE. Tatal celui care a fost arestat pentru trafic de influenta a gasit insa explicatii pentru comportamentul fiului sau, daca acesta va fi gasit vinovat. "Sunt convins ca, din aproape in aproape, Mircea a cazut intr-un fel de cerc vicios, a fost momit, pur si simplu. I s-a sugerat sa ia bani de catre cel care ar fi fost beneficiarul acestui serviciu. El nu a cerut. Aseara, tarziu, cand l-am luat de la arest, era pur si simplu distrus. Cred ca a facut treaba aceasta intr-o stare psihica precara. In vara a pierdut-o pe prietena lui. A murit la 24 de ani. A facut infarct. M-am chinuit o luna sa-l aduc pe fiul meu pe linia de plutire. A fost internat la Spitalul Militar zece zile, unde a facut psihoterapie. Cand a avut loc flagrantul, Mircea era sub tratament cu sedative pentru inlaturarea starii de anxietate."

JOCURI. "Nu cred ca fiul meu este vinovat. Bani nu s-au gasit asupra lui. Fiul meu mi-a spus cu claritate ca individul i-a spus: «Ia plicul asta». Dar Mircea a impins plicul si i-a raspuns: «Du-te dracului cu el de aici». Plicul a ramas in masina denuntatorului. S-au vehiculat nume de oameni care nu au nici in clin, nici in maneca insa cu aceasta afacere, nici Carjan, nici comisarul Luncasu.

Se pare ca s-au facut mari presiuni asupra fiului meu sa pronunte nume, sa spuna ca i s-au cerut bani din alta parte, de mai sus. I s-a transmis: «Spui si scapi». El mi-a spus: «N-am sa fac niciodata asa ceva. Este impotriva adevarului»". Cu toate acestea, generalul Chelaru crede ca "DNA nu e implicat constient in aceste jocuri".

ALEGERE
"Daca a facut asta, va spun ca, intre fiul meu si lege, eu aleg legea! Cu toata durerea."
Mircea Chelaru
general (r), fost sef SMG

POVESTEA
In urma cu zece zile, Mircea Chelaru junior era retinut de procurorii anticoruptie pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta. Anchetatorii au pus la cale chiar un flagrant pentru a-l prinde pe tanar in timp ce primea 4.000 de euro de la denuntatorul sau, un politist care voia sa obtina un transfer confortabil. Potrivit Parchetului, fiul generalului promisese, in schimbul banilor, "interventii la nivel inalt" in cadrul politiei pentru obtinerea postului ravnit. Dosarul a capatat imediat aura unui mare dosar de coruptie, care vizeaza de fapt "capete inalte" de la Serviciul pasapoarte si de la Evidenta populatiei. Au inceput sa se vehiculeze si nume: seful de la pasapoarte, Lazar Carjan, si comisarul-sef Cristian Luncasu. In acest context, Mircea Chelaru si presupusul sau complice, Dumitru Scutaru, au fost arestati la instanta suprema pentru o perioada de 29 de zile. Dupa exact o saptamana, completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Justitie a decis insa eliberarea imediata a celor doi. Motivarea deciziei luate de magistrati este inca asteptata. Numai ea va putea sa lamureasca ce anume lipsea pentru ca arestarea cu pricina sa ramana in picioare.
×
Subiecte în articol: observator mircea generalul chelaru fiul