x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Corneanu, dezbătut de Sfîntul Sinod

Cazul Corneanu, dezbătut de Sfîntul Sinod

de Veronica Micu    |    09 Iul 2008   •   00:00
Cazul Corneanu, dezbătut de Sfîntul Sinod

11:05 • Membrii Sfîntului Sinod dezbat, astăzi, în plen, cazul mitropolitului Nicolae al Banatului şi pe cel al episcopului Sofronie al Oradiei, după ce ieri situaţia celor doi ierarhi, acuzaţi de abatere disciplinară şi doctrinară de la canoanele Ortodoxiei, a fost analizată de Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină a forului bisericesc.

Membrii Sfîntului Sinod dezbat, astăzi, în plen, cazul mitropolitului Nicolae al Banatului şi pe cel al episcopului Sofronie al Oradiei, după ce ieri situaţia celor doi ierarhi, acuzaţi de abatere disciplinară şi doctrinară de la canoanele Ortodoxiei, a fost analizată de Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină a forului bisericesc.

DECIZIA. Deşi înalţi prelaţi, monahi şi mai multe asociaţii ale Laicatului Ortodox Român au cerut judecarea ÎPS Nicolae Corneanu şi a PS Sofronie „potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe”, care ar prevedea caterisirea lor, cei mai mulţi se aşteaptă ca Sfântul Sinod să recurgă la sancţiuni „moderate”, cum ar fi pensionarea în cazul lui Corneanu sau oprirea de la slujire pentru o anumită perioadă. Decizia va fi făcută publică, cel mai probabil, în jurul prînzului. Învinuirea adusă mitropolitului Banatului se referă la împărtăşirea în timpul unei liturghii greco-catolice, în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română nu are comuniune euharistică cu Biserica Catolică. Momentul în care credincioşii celor două culte religioase se vor putea împărtăşi unii de la alţii reprezintă simbolul văzut al unităţii Bisericilor, or, în momentul de faţă, se fac doar paşi în direcţia acestei unităţi. De asemenea, este cerută caterisirea episcopului Oradiei, Sofronie Drincec, din cauză că de Bobotează a sfinţit Agheazma Mare şi a invocat Sfântul Duh într-o slujbă comună cu episcopul greco-catolicilor, Virgil Bercea. Tot miercuri vor fi aleşi noul episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi cel al Arhiepiscopiei Sibiului, pentru care sunt propuşi arhimandritul Cosma Mitu şi respectiv arhimandritul Andrei Nicolae Moldovan.
De asemenea, va fi prezentată hotărîrea de unificare a celor două eparhii ortodoxe româneşti din America de Nord într-o singură mitropolie, sub protecţia canonică a Patriarhiei Române.


COMISII. Ierarhii vor mai discuta aspecte legate de celebrarea anului jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii - 2008. În şedinţa de marţi, a fost ales noul mitropolit al Olteniei, în persoana episcopului vicar al Episcopiei Râmnicului, Irineu Slătineanul. Sfîntul Sinod a mai aprobat trecerea în rîndul sfinţilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit şi a mitropolitului Iachint de Vicina. Sfîntul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române pentru toate problemele dogmatice şi canonice, precum şi pentru cele bisericeşti de orice natură şi este prezidat de patriarh. Sinodul este format din înalţi prelaţi: mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi titulari, episcopi vicar şi arhierei vicari. Ei se întrunesc de mai multe ori pe an în Palatul Patriarhiei din Dealul Mitropoliei. În prezent, componenţa Sfântului Sinod este de 52 membri, grupaţi în patru comisii: Comisia pastorală, monahală şi socială; teologică, liturgică şi didactică; canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

×
Subiecte în articol: observator sinod