x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul jurnalistilor - Senatorul Ion iese la rampa

Cazul jurnalistilor - Senatorul Ion iese la rampa

03 Iun 2005   •   00:00

In ziua in care instanta suprema confirma mandatele de arestare emise pentru terorism pe numele lui Omar Hayssam si a lui Mohamad Munaf, tatal jurnalistei Marie-Jeanne, senatorul Ion Vasile, declara ca aceia care i-au rapit fata si pe colegii ei sunt teroristi adevarati, care au ucis ostatici.

  • de MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR

  • TACERE. Ion Vasile n-a facut nici o referire la fostul sau coleg de partid, Omar Hayssam, considerat creierul afacerii
    PARERI. Senatorul PSD de Buzau Ion Vasile a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost rapiti in Irak de o grupare terorista care a ucis oameni, transmite Mediafax. "Pot sa spun ca cei care i-au rapit nu sunt nici fraieri, nici niste ageamii ori niste talhari. Ei fac parte din aceia care au facut ritualuri in Irak si vor veni argumente in acest sens", a declarat Ion Vasile. El a vorbit si despre continutul mesajului lasat de rapitori pe robotul telefonului fix la o luna de cand jurnalistii fusesera rapiti.

    RECURS. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ieri mandatele de arestare emise pe numele lui Omar Hayssam si al lui Mohamad Munaf, in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. Magistratii au respins astfel recursul declarat de cei doi inculpati impotriva mandatelor emise acum o saptamana de Curtea de Apel Bucuresti. Sedinta de judecata s-a tinut cu usile inchise, desi in mod normal legea prevede ca procedura este publica. "Instanta a considerat, potrivit legii, ca judecarea acestui caz in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat. Notiunea "interese de stat" este destul de vasta, ea poate sa insemne de exemplu punerea in primejdie a unei vieti, date privind siguranta nationala, existenta unor date despre grupari teroriste. S-a considerat ca nu pot fi dezvaluite unele elemente din dosar", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al instantei supreme, judecatorul Madalina Buta.

    PARTILE. Avocatii si Omar au sustinut ca nu exista probe directe care sa-l incrimineze, iar procurorul a cerut instantei mentinerea arestului. Oricum, Hayssam mai are pe numele sau alte doua mandate de arestare preventiva pentru infractiuni economice. Omar si Munaf au fost pusi sub acuzare pe 26 mai pentru initiere de grup terorist, in scopul rapirii ziaristilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Masura a fost luata de procurorii Parchetului General dupa ce un procuror roman a fost la Bagdad si a audiat persoanele suspectate de implicare in luarea de ostatici. Mohamad Munaf se afla inca in custodia autoritatilor americane.

    MESAJUL DE PE ROBOT
    "In 28 aprilie eram la Cotroceni si cand am venit acasa am cautat pe robot si am gasit mesajul. Era dramatic, de amenintare, prin care mi se transmitea ca Marie-Jeanne a dorit sa transmita un ultim mesaj inainte de a muri, mesaj pe care eu il voi primi peste patru ore, in aceeasi zi. Nu am mai primit nici un mesaj. Era in engleza, insa pe fond era araba. Cred ca cineva traducea. Era un mobil din Bagdad, acelasi dupa care s-a vorbit si la Prima TV", a declarat Ion Vasile. De asemenea, tatal jurnalistei si-a manifestat supararea fata de cei care cred ca rapirea celor trei tineri a fost o inscenare. "Numai bolnavii psihic pot gandi ca a fost o inscenare", a conchis senatorul.

    ×
    Subiecte în articol: observator