x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul „Laurenţiu Popescu“, în atenţia colegilor din Academia Română

Cazul „Laurenţiu Popescu“, în atenţia colegilor din Academia Română

de Gabi Golea    |    11 Iun 2012   •   14:38
Cazul „Laurenţiu Popescu“, în atenţia colegilor din Academia Română

Scrisoarea deschisa adresata presedintelui Academiei Romane de Peter Manu, profesorul american de origina romana, nu a cazut ca o bucurie in lumea elitelor stiintifice si culturale.

Faptele de la care pleaca mesajul dlui Peter Manu sunt cunoscute: academicianul Laurentiu Popescu, seful sectie de Stiinte Medicale a Academiei Romane, a fost descoperit de CNSAS cu un dosar de colaborator platit al Securitatii. Informatia a facut valva, dar nu a provocat nici o reactie din partea principalului for stiintific al tarii. Epistola lui Peter Manu vizeaza tocmai o masura de minima moralitate – propunand retragerea academicianului Laurentiu Popescu din pozitia de sef al Sectiei Medicale pana la clarificarea in justitie a cazului. Sectia de Stiinte Medicale a Academiei Romane cuprinde pe membrii titulari academicienii Leon Danaila, Constantin Popa, Laurentiu Popescu, Ioanel Sinescu, Victor Voicu si pe membrii corespondenti Gheorghe Blaga, Costin Cernescu, Dumitru Dobrescu, Nicoale Ghilezan, Constantin Ionescu-Targoviste.

Am solicitat puncte de vedere unor personalitati din cadrul Academiei Romane, institutie careia ii este destinat mesajul profesorului Manu. Iata raspunsurile primite in legatura cu situatia academicianului Laurentiu Popescu.

Presedintele Academiei Romane, academician Ionel Haiduc: 'La ora actuala este mult mai importanta descoperirea sa legata de «telocite», care se pare ca se confirma, decat aceasta poveste care poate tine de «pacatele tineretii». Deocamdata, noi nu am primit nici o instiintare oficiala. Tot ceea ce stim in prezent este din presa“.

Acad. prof. dr Constantin Ionescu Targoviste: 'Nu este pentru prima data cand profesorul Peter Manu analizeaza cu atentie relatia valorii stiintifice-statut academic in cazul mai multor personalitati din domeniul medical. In ceea ce priveste materialul referitor la profesorul Laurentiu Popescu este o problema asupra careia personal nu ma pot exprima pana cand nu voi fi convins ca informatiile relatate sunt adevarate. In fond, decizia de a actiona intr-un fel sau altul depinde de persoana in discutie, intrucat, dupa cunostinta mea, Academia Romana nu a luat niciodata o pozitie deschisa in legatura cu membrii sai asupra carora au planat asemenea suspiciuni. Este o chestiune de morala si fiecare persoana trebuie sa actioneze in functie de cum ii dicteaza constiinta. Au mai fost asemenea cazuri, nu foarte multe. Eu, in general, cand apar asemenea probleme sunt foarte necajit, motiv pentru care ma abtin sa ma pronunt. Sunt necajit deoarece asemenea lucruri s-au intamplat si parca ne simtim cu totii vinovati. Deoarece aceste lucruri s-au intamplat in comunitatea noastra academica“.

Academician profesor doctor Ioanel Sinescu: 'Este o actiune concertata a unui anume grup, care vrea sa discretize pe cei care fac ceva. Nu am stiinta despre aceasta problema si nici nu am cum sa am, dar in tara asta sunt legi, institutii, criterii care pot evalua o asemenea situatie. Dar se vede ca se vrea trecerea cu tavalugul peste cariera unor oameni cu o poveste despre care nu stim nimic concret, care a avut loc undeva, in urma cu un sfert de veac, intr-o tara totalitara. Mi se pare o exagerare totala“.

×