De unde nu e foc, nu iese fum. Dar liderii comunitatii maghiare din Transilvania se straduiesc acum, din rasputeri, sa aprinda un foc din vreascuri ude.
Sambata, la Sfantu Gheorghe, UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Biserica Reformata si mai multe organizatii civice organizeaza un amplu miting de protest, la care este asteptata prezenta a circa 20.000 de persoane. Acest fapt este, deja, cunoscut.
Ce se cunoaste mai putin este ce anume a generat acest protest si impotriva cui este orientat.
In esenta, protestul este generat de o speta imobiliara cu aspecte infractionale reclamate nu de romani, ci de doi cetateni de etnie maghiara, care si-au aparat proprietatile. Tot in esenta, protestul este indreptat impotriva Justitiei din Romania. Prin extensie, protestul este anti-romanesc si secesionist, dupa cum se va putea vedea din declaratiile organizatorilor.
Miezul discordiei este cladirea Miko sau Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, in care a existat Colegiul cu acelasi nume. Cladirea a ajuns, abuziv, la Eparhia Reformata din Ardeal. Abuzul a fost constatat printr-o hotarare a Judecatoriei Buzau, care i-a condamnat la trei ani de inchisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal si pe Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, pentru abuz in serviciu contra interesului public. Instanta a stabilit ca cei trei au retrocedat abuziv cladirea Colegiului Szekely Miko catre Eparhia Reformata din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile.
Cladirea Szekely Miko, a fost construita incepand cu anul 1870 de catre comunitatea locala, dintr-o donatie a grofului Miko Imre. A functionat ca institutie de invatamant si ca locuinta de serviciu pentru cadrele didactice.
In 2001 a fost emisa o hotarare a Consiliului Local Sfantu Gheorghe, prin care cladirea a intrat in proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal.
Acest act a fost atacat si anulat in instanta de Prefectura Covasna. Cu toate acestea, Eparhia Reformata din Ardeal a inscris cladirea in Cartea Funciara in 2002. Eparhia a depus si o cerere suplimentara pentru inscrirea spatiilor de cazare ale profesorilor, dar acestea erau cumparate, din 1997, de catre Bendek Levente si Feher Zoltan. Ce doi au depus o plangere penala la DNA, care a declansat urmarirea penala pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice impotriva membrilor Comisiei Speciale de Retrocedare.
Cladirea Miko nu a fost niciodata in proprietatea Bisericii Reformate, ci a comunitatii locale. In perioada comunista, cladirea a fost nationalizata, dar dupa Revolutie a revenit municipalitatii.
Asa cum am aratat, municipalitatea a 'retrocedat' in anul 2001 cladirea Miko Eparhiei Reformate. Superb este ca, in continuare, Eparhia a inchiriat aceeasi cladire... municipalitatii, pentru a permite functionarea, in continuare, a liceului Szekely Miko.
In afara condamnarii celor trei, instanta a decis ca Eparhia Reformata sa restituie municipalitatii 1,1 milioane lei, reprezentand chiria incasata abuziv.
Povestea pare clara, dar lucrurile sunt complicate de faptul ca municipalitatea reprezinta interesele comunitatii locale. Chiar daca s-a comis un abuz in acte, oamenii simpli n-au nimic impotriva acestei forme de subventionare a Bisericii Reformate, majoritatea secuilor fiind adepti ai cultului reformat. Prin urmare, e vorba de o masa usor de manipulat.
Cu prilejul protestului de sambata, politicienii maghiari vizeaza internationalizarea acestui conflict incipient. Conflictul este cu Justitia din Romania si chiar cu statul roman, in ansamblul sau si reprezinta un prilej pentru reluarea dezideratului comunitatii privind obtinerea autonomiei teritoriale.
Se pune presiune pentru judecatorii care vor judeca apelul, pentru invalidarea hotararii Judecatoriei Buzau.
Eckstein cere DNA sa verifice implicarea sa in retrocedarea cladirii Miko
Peter Eckstein Kovacs s-a prezentat, miercuri, la DNA unde a spus ca va depune o sesizare prin care va cere procurorilor anticoruptie sa verifice daca a procedat in mod legal in legatura cu retrocedarea Colegiului 'Szekely Miko' din Sf. Gheorghe catre Episcopia Reformata a Ardealului.
'Colegiul National Szekely Miko din Sf. Gheorghe, judetul Covasna, a fost dat la biserica reformata. In 1999-2000 eu am fost ministru delegat pentru problemele minoritatilor. Intre altele, aveam si atributia de a stabili ce imobile sa fie retrocedare minoritatilor nationale. Am promovat hotararea 1334 din decembrie 2000, in care am inclus si aceasta cladire. Dupa retrocedare, cineva a facut un denunt, iar trei persoane din Comisia de retrocedare sunt in fata instantei. Foarte multi intreaba, si pe buna dreptate, cei care au executat actul normativ sunt la inchisoare, cei ce l-au promovat nu raspund? Vreau sa sesizez si sa mi se raspunda clar daca aceasta propunere de retrocedare a fost legala, iar daca se constata ca a fost ilegala sa suport rigorile legii', a declarat Eckstein Kovacs la intrarea in sediul DNA.
Kovacs a aratat, raspunzand unei inrebari, ca, in opinia sa, proiectul de ordonanta si documentatia de retrocedare au fost intocmite in mod corect si legal, trecand prin mai multe filtre, precum Oficiul juridic sau Guvern. Cu toate acestea, el a aratat ca trebuie ca procurorii anticoruptie "sa clarifice" rolul avut de el in cazul acestei retrocedari.
Intrebat despre situatia juridica actuala a celor trei persoane anchetate de DNA si a cladirii in speta, Eckstein Kovacs a precizat ca aceasta "este in suspensie". "Situatia juridica este in suspensie pentru ca pana la acest moment nu exista o decizie definitiva in acel caz. Acest colegiu a fost retrocedat Episcopiei Reformate a Ardealului. DNA a pornit o ancheta, iar o instanta de judecata a considerat ca retrocedarea a fost ilegala si a intors imobilul la autoritatile care nu il vor. La vremea aceea nu exista o lege cadru ci o ordonanta de urgenta 83/99 ce continea o anexa cu imobilele ce pot fi retrocedate, iar ulterior s-a dat putere ministrului delegat sa completeze acea anexa, ceea ce am si facut. Am completat respectiva anexa cu mai multe imobile intre care se afla si acest liceu", a explicat el. (Mediafax)
Biro Zsolt (CNS): Singura solutie pentru rezolvarea cazului Miko este autonomia Tinutului Secuiesc
Presedintele Scaunului Secuiesc Mures al Consiliului National Secuiesc, Biro Zsolt, a declarat, joi, la Targu Mures, ca singura solutie pentru rezolvarea cazului Colegiului 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe este autonomia Tinutului Secuiesc si ca din acest motiv organizatia se va deplasa la mitingul programat in data de 1 septembrie cu sase autobuze.
'Stiti foarte bine ca la Sfantu Gheorghe, in 1 septembrie, se organizeaza un miting de protest. Scaunul Secuiesc Mures, in colaborare cu Biserica Reformata, cu Eparhia Reformata de Mures, ne-am gandit sa organizam si noi, sa inchiriem autobuze - cine doreste sa participe la acest miting, sa asiguram transportul. Acum vreo 10 zile am avut un anunt si in ziar, in aceasta privinta si pot sa va anunt cu mare bucurie ca la ora actuala se pare ca actiunea a avut un succes enorm, avem sase autobuze care vor porni sambata dimineata spre Sfantu Gheorghe la acest miting (...) Singura solutie pentru rezolvarea acestui caz - solutie sigura - este autonomia Tinutului Secuiesc', a sustinut Biro Zsolt, intr-o conferinta de presa.
Acesta a sustinut ca scopul protestului este ca acel colegiu care a fost retrocedat Bisericii Reformate 'acum se pare ca iarasi este dat, printr-o hotarare judecatoreasca, nu statului, dar orasului Sfantu Gheorghe' si ca autonomia da posibilitatea comunitatii sa isi decida singura soarta.
'Nu putem omite faptul ca Biserica Reformata - si aici pot sa-l citez pe domnul episcop Pap Geza, care intr-un interviu dat Szabadsag a precizat ca a revendicat 835 de cladiri, dintre care numai 300 de cazuri au fost discutate, 36 respinse, deci raman 200 si ceva de cladiri retrocedate Bisericii si celelalte 500-600 de cazuri inca n-au fost rezolvate. Nu putem sa facem 500 de mitinguri pentru 500 de cladiri - deci aici nu e vorba numai de cladirea Colegiului Miko din Sfantu Gheorghe. De aceea spunem ca rezolvarea acestor probleme se poate face prin obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, fiindca intr-o autonomie noi decidem soarta noastra', a accentuat Biro Zsolt.
Intrebat cum ar putea ajuta autonomia o sentinta judecatoreasca, asa cum e cazul celei referitoare la retrocedarea Colegiului Miko, Biro a precizat ca 'probabil intr-o autonomie, un astfel de caz nu se judeca la Buzau sau la Ploiesti', adaugand ca 'la Sfantu Gheorghe sau la Targu Mures sau la Miercurea Ciuc probabil ca aceste probleme sunt intelese mai bine'.
Acesta a spus ca in cazul mitingului de la Sf. Gheorghe nu stie daca CNS face sau nu front comun cu UDMR, 'fiindca nu este vorba de o manifestare politica aici, acest lucru a fost subliniat foarte clar si de organizatori'. (Agerpres)
Kelemen: Sentinta in cazul Colegiului "Mikó" lezeaza dreptul la proprietate
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, se asteapta la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie fata de sentinta data in cazul retrocedarii Colegiului 'Székely Mikó', spunand ca decizia instantei in acest dosar nu lezeaza doar maghiarii, ci si dreptul la proprietate.
Kelemen Hunor a spus, la o dezbatere publica legata de cazul Colegiulu 'Székely Mikó', care a avut loc la Festivalul Peninsula din Targu Mures, ca are senzatia ca 'roata istoriei a inceput sa se invarteasca in directia inversa'.
Ulterior, Kelemen Hunor a declarat presei ca prin astfel de 'decizii discutabile' ale instantelor se pot 'renationaliza' cladiri care au fost retrocedate fostilor proprietari.
'Dupa ce comunistii au nationalizat tot ce era de nationalizat, dupa 1997, incet-incet, o parte din cladirile nationalizate au fost retrocedate fostilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste cladiri pot fi nationalizate din nou. De aceea am spus ca roata istoriei se intoarce si nu e bine sa se intample acest lucru. (...) Eu cred ca vor fi 20.000 de participanti la protest. Peste 10.000 vor fi sigur', a spus Kelemen Hunor.
El a respins ideea ca protestul programat la Sfantu Gheorghe ar constitui o manifestare de campanie electorala.
'Eu nu am ce sa fac daca instanta in iunie a luat o decizie. Nu eu am programat aceasta decizie si intr-un astfel de caz nu poti sa astepti pana cand trec toate alegerile. In 2013 vor fi alte probleme, in 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legatura cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru si nu incepem campania electorala. Acolo nu vom face politica. Acolo vom vorbi despre cateva principii si despre cateva lucruri care, ca e sau nu an electoral, trebuie sa fie principii importante si respectate. (...) Nu vrem sa-i impresionam pe judecatori, am spus ca nu vrem sa se para ca noi, prin aceasta demonstratie, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem sa tragem un semnal de alarma ca aceasta decizie este o decizie nedreapta', a spus Kelemen Hunor.
El a adaugat ca in acest caz este vorba despre dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor votate de Parlament, spunand ca sentinta data in cazul Miko poate crea un precedent.
'Daca o singura data dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, intors, printr-o decizie judecatoreasca, atunci se poate face si a doua, si a treia oara. Daca se intampla acum cu Biserica Reformata, poate se intampla maine cu Biserica Ortodoxa, fiindca nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, in 2006, in cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, in care instanta a spus ca proprietarul este Biserica Reformata. O decizie definitiva. Acum, dupa sase ani, instanta spune invers: ca nu este Biserica Reformata proprietarul cladirii respective. Nu este acceptabil ca intr-o perioada de sase ani, doua instante, in acelasi caz, sa aiba doua decizii total diferite. In plus, daca se creeaza un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricand si in orice moment proprietatile care au fost retrocedate fostilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate si pot fi renationalizate, ceea ce nu este de dorit', a spus Kelemen Hunor.
In opinia acestuia, inclusiv judecatorii pot gresi, iar in cazul retrocedarii Colegiului 'Székely Mikó' s-a produs o nedreptate.
'Nu intervenim si nu incercam sa intervenim in actul de justitie. Noi spunem doar ca in 2006 a fost o decizie, o hotarare a instantei - nu mai vorbesc de legile care au fost aplicate - care spunea ca dreptul de proprietate ii apartine Bisericii Reformate. Nu exista niciun act de coruptie aici, nimeni nu a spus ca a fost un act de coruptie. (...) Dar e o decizie nedreapta. Oamenii care au fost condamnati la trei ani de inchisoare n-au facut altceva decat sa aplice legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament. Nimeni nu a spus ca aceste legi au fost incalcate prin deciziile lor', a afirmat liderul UDMR.
Acesta a adaugat ca vrea sa sensibilizeze intreaga societate romaneasca, fiindca decizia instantei in cazul retrocedarii Colegiului 'Székely Mikó' este doar aparent un caz al comunitatii maghiare.
'Pana la urma, este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeana si consacrata peste tot, inclusiv in Constitutia Romaniei. Si vrem sa aducem in cunostinta opiniei publice internationale ca o astfel de decizie va leza, lezeaza un drept fundamental - de la Parlamentul European pana la toate institutiile si toate forurile internationale', a conchis Kelemen.
La randul sau, secretarul de stat Marko Attila a declarat, la aceeasi dezbatere, ca dupa epuizarea cailor de atac interne va apela la CEDO, daca va fi cazul. El a spus ca inca spera sa 'primeasca dreptatea in tara', intrucat nu a incalcat nicio atributie de serviciu.
'Atata vreme cat n-am creat o paguba si nu a fost vorba despre o vinovatie dovedita, nu exista un prejudiciu, consider ca nu exista nicio infractiune', a declarat Marko. (Mediafax)
Antal Arpad: Manifestatia de la Sfantu Gheorghe va arata forta comunitatii maghiare
Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca manifestatia de protest care va fi organizata sambata in fata Colegiului 'Szekely Miko' va arata 'puterea comunitatii maghiare din Transilvania'.
Antal Arpad a mentionat ca la aceasta manifestatie vor participa circa 20.000 de oameni, prin urmare centrul orasului va fi blocat. De asemenea, a adaugat ca la acest miting va fi prezentat un document care va fi adresat ulterior forurilor europene, prin care se va cere o atenta monitorizare a procesului de retrocedare din tara noastra. Potrivit primarului, sentinta data de instanta de judecata in cazul retrocedarii Colegiului 'Szekely Miko' este 'nedreapta'.
'Mesajul acestei zile (1 septembrie - n.r.) este unul simplu si clar, asemanator cu mesajul catalanilor din Barcelona atunci cand Guvernul spaniol a zis ca natiunea catalana nu exista si peste cateva zile zeci de mii de catalani au iesit pe strada si au spus - noi suntem natiunea care nu exista. La fel si noi, pe 1 septembrie vom arata ca nu suntem simpli cetateni, simpli indivizi si cetateni ai acestei tari, ci suntem membrii unei comunitati puternice, a unei comunitati care poate sa isi apare interesele atunci cand sunt atacate de anumite institutii, care poate sa isi apere membrii care au muncit cinstit (...) Prin urmare, este o manifestatie unde vrem sa aratam puterea comunitatii maghiare din Transilvania (...) si vrem sa aratam sa putem sa scoatem zeci de mii de oameni in strada pentru o cauza dreapta', a mai spus Antal Arpad.
Acesta a mentionat ca nu este de acord cu cei care sustin ca comunitatea maghiara este manipulata ori care afirma ca prin aceasta manifestatie se fac presiuni si actiuni de intimidare a justitiei adaugand ca este vorba despre 'un mijloc democratic si civilizat de exprimare'.
In final, acesta a facut precizarea ca mitingul de sambata nu este indreptat impotriva Romaniei sau a cetatenilor majoritari ai tarii. (Agerpres)