x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul morfina se poate repeta oricând

Cazul morfina se poate repeta oricând

de Magda Marincovici    |    29 Feb 2012   •   21:00
Cazul morfina se poate repeta oricând

'Disfunctionalitati' si nici vorba de 'criza' in aprovizionarea cu morfina, sustine ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau. 'Este o criza artificiala, o criza falsa. Avem alternative, exista medicamente injectabile cu actiune rapida. Practicienii stiu si pot recomanda. Nu inteleg de ce nu au explicat acest lucru', le spune ministrul Sanatatii colegilor sai, oncologi.

Dincolo de nuantele in definirea unei realitati dramatice, pacientii cu can­cer chiar n-au nici o vina ca sunt bol­navi si ca oncologii n-au aflat ca aveau posibilitatea de a le calma du­re­rile si cu alte medicamente in­jectabile. Dar sirul ghinioanelor din viata bolnavilor nu se termina aici. Deoarece, oficial, aflam ca sunt trei grupe de medicamente care oricand pot genera disfunctionalitati, ca sa nu spunem o criza, similare mor­finei. Prima: grupa medicamen­te­lor oncologice ieftine, neinteresante din punct de vedere comercial, de­oarece nu sunt profitabile.

In aceasta grupa intra 30-40 de medicamente care nu mai sunt importate, care sunt necesare si sunt aduse doar cu aprobarea mi­nistrului. A doua: me­­dicamente ieftine care tin pretul de re­­ferinta scazut si care nu se gasesc pe pia­ta, motiv pentru care vor fi elimi­nate din lista de compensate si gra­tui­te. A treia: medicamente esentiale, cu produ­cator unic si care reprezina un risc pentru sanatatea populatiei da­ca se repeta figura pe care a facut-o producatorul de morfine cand a de­cis sa se retraga de pe piata noastra.

Asadar, ce trebuie sa stim daca avem nesansa unui cancer. Ca 30-40 citostatice necesare nu exista la noi. Ca odata inceputa terapia ea trebuie continuata cu aceleasi molecule pentru a tine sub control boala. Ca 'incidente', 'disfunctionalitati' cum au fost cele cu morfina se pot intampla oricand. Ca lista de compensate si gratuite se va reduce foarte curand.

Mai trebuie sa pricepem ca la capitolul medicamente totul e vraiste. Abia acum, dupa episodul cu morfinele, Ministerul Sanatatii a cerut Agentiei Nationale a Medicamentelor sa intocmeasca o lista cu medicamentele care au un singur producator, sa stabileasca forma lor de prezentare, care sunt producatorii si tara lor de origine. Ceea ce este foarte important, deoarece, daca se supara unul din cei aproximativ 10 produ­ca­to­ri unici, ar avea de suferit nu numai bol­navii de cancer, ci si cei cu diabet, cu afectiuni cardiace etc.

Si motive de suparare sunt. Taxa clawback, intens criticata de companiile far­maceutice, dar apreciata de pre­se­din­tele CNAS, Lucian Duta, deoa­rece 'lasa calea deschisa accesului la medicamente', este un motiv. Un alt motiv: intarzierile la decontarea facturilor care deja au pus pe fuga un producator elvetian de medicamente. Dar in opinia prese­din­telui CNAS 'firmele nu au anuntat ca pleaca din cauza platilor intarziate si nu exista nici un semnal ca ar pleca de pe piata din Romania din cauza clawback-ului. Taxa clawback reprezinta principalul element de control al statului asupra cheltuie­li­lor. De asemenea, aceasta re­pre­zin­ta un mijloc de protectie a pacientilor pentru a nu plati mai mult si a avea acces la tratament'.

Dar motivul cel mai dureros este lipsa contractelor cu prevederi ferme, cu termene si sanctiuni precise, care ar putea preveni episoade de genul mor­fina, cand producatorul si-a luat ju­cariile si ne-a spus pa. Trist este ca, desi toate acestea se cunosc, Ministe­rul si Casa se mira inocent cand apar ase­menea situatii, fac anchete la un spi­tal sau altul si dau vina pe unii ma­na­geri pusi de autoritatile locale. 'Nu ne-am gandit vreodata ca ar putea sa apara un astfel de hiatus in apro­vi­zio­narea cu medicamente, dar probabil ca vom face o rezerva si pentru astfel de situatii. O astfel de situatie nu a mai aparut pana acum', marturiseste secretarul de stat Vasile Cepoi.

×