x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul românului răpit în Burkina Faso. Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: Am discutat cu şeful Interpol

Cazul românului răpit în Burkina Faso. Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: Am discutat cu şeful Interpol

19 Mai 2015   •   12:19
Cazul românului răpit în Burkina Faso. Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: Am discutat cu şeful Interpol

"Am discutat astăzi cu secretarul general al Interpol despre cazul cetățeanului român răpit în Burkina Faso și despre evoluția acestei situații și suntem interesați să avem un schimb de informații intens cu Interpol în acest caz, având în vedere experiența acestei organizații în problematicile de tip terorist. La MAE este constituită o celulă de criză încă din aprilie și acolo sunt analizate toate informațiile noi care privesc această situație", a afirmat Oprea, la finalul ceremoniei de deschidere a celei de a 43-a Conferințe Europene Regionale a Interpol, citat de AGERPRES.

În opinia vicepremierului, organizarea în România a acestei conferințe reprezintă un moment important pentru Guvern, pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind cel mai "consistent" eveniment al acestui an în planul cooperării dintre agențiile de aplicare a legii.

"România este membru fondator al Interpol, organizație înființată în 1923 și primul stat din zonă care a readerat la Interpol, după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1973. Interpol s-a dezvoltat și a devenit un aliat valoros în lupta împotriva crimei organizate internaționale și suntem de acord că succesul luptei împotriva criminalității transfrontaliere depinde de cooperarea operativă dintre statele membre. Prin contribuția sa în cadrul organizației, MAI, prin Poliția Română, a dovedit că este un partener serios și profesionist, capabil să gestioneze problematici complexe și să contribuie la creșterea nivelului de securitate regională. Suntem preocupați de participarea la operațiunile Interpol", a spus Oprea.

El a menționat că, la nivelul anului 2014, spre exemplu, România a contribuit la bazele de date Interpol cu peste 1.750.000 de informații operative, iar agențiile de aplicare a legii din țara noastră au accesat bazele de aproape 20 de milioane de ori.

"Schimbul operativ de informații a condus, printre altele, la depistarea prin intermediul Biroului național Interpol din cadrul Poliției Române a unor urmăriți internațional deosebit de periculoși", a adăugat vicepremierul.

×
Subiecte în articol: burkina faso gabriel oprea roman rapit