Principalul suspect în cazul Simon Andreea (foto) a fost pus sub învinuire de procurori pentru lipsire de libertate şi omor calificat. Tiberiu Burcuţă, subcomisar la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Harghita, e ultimul care a văzut fetiţa în viaţă.
15 decembrie 2005. La ora 18:55, Andreea Simona Simon (9 ani) merge la un supermarket din Miercurea Ciuc, aflat în apropiere de casă. Cumpară patru sticle cu apă minerală, o duzină de chibrituri, o cutie cu smântână şi un caiet. La ora 19:01, camerele de supraveghere ale magazinului o surprind pe fată înăuntru. Pe bonul de casă e trecută ora 19:05. Iese din magazin şi, câteva minute, se joacă cu doi colegi de-ai ei. Apoi se desparte de ei şi o ia spre casă.
Pe drum însă dispare. În jurul orei 20:00, părinţii anunţă Poliţia locală. Se fac căutări în zonă, însă nu e găsită nici măcar sacoşa cu cele patru sticle. A doua zi, cazul e preluat de IPJ Harghita.
"ANDREEA E LA TINE?"
La 23 decembrie 2005, la 112 a fost primit un apel anonim - "Nu căutaţi fata, că va muri! Nu căutaţi, Simona va muri!". În baza lui, cei de la Investigaţii Criminale din IPJ Harghita au întocmit proces-verbal de începere a urmării penale. Dosarul a fost înregistrat la 3 ianuarie 2006. În zilele imediat următoare, subcomisarul de poliţie Burcuţă Tiberiu, fost prieten de familie cu părinţii fetiţei, intră pe lista suspecţilor. Figura pe listingul telefoanelor date de mama Andreei imediat după dispariţie.
L-a sunat la miezul nopţii, întrebându-l: "Ştii ceva de Andreea? E la tine?". Burcuţă a răspuns imediat la telefon, semn că era treaz, şi a încercat să o liniştească pe femeie.
Anchetatorii au stabilit că, la ora dispariţiei fetiţei, poliţistul se afla în zonă. La 19 ianuarie 2006 i se face percheziţie informatică, iar în calculatorul lui este găsită o fotografie cu "anunţul dispariţiei unei persoane de sex feminin şi fotografia acesteia". Poza Andreei Simon.
La 26 ianuarie 2006 se efectuează o percheziţie la domiciliul subcomisarului. În procesul-verbal al operaţiunii (care a durat 55 de minute) e consemnată descrierea locuinţei şi, din loc în loc, enunţul - "Nu s-au găsit obiecte sau alte elemente care să aibă legătură cu cauza". Nu s-au căutat decât urme vizibile cu ochiul liber... În august 2006 urmează o nouă percheziţie informatică, şi încă una domiciliară, fără să se găsească vreo probă incriminatoare.
Pus la "detectorul de minciuni", Burcuţă dovedeşte o atitudine nesinceră şi devine principalul suspect. Pică şi celelalte trei testări cu poligraful. Pe parcursul audierilor se încurcă în declaraţii şi dă mai multe variante asupra modului în care şi-a petrecut timpul în seara dispariţiei fetiţei.
În noiembrie 2007, el indică drept loc unde ar putea fi ascuns cadavrul fetei - Lacul Frumoasa, aflat lângă Miercurea Ciuc. În 2008, procurorul Dan Petru face "scotociri" în lac, cu scafandrii amatori. Abia în aprilie 2009, 17 scafandri de la ISU Cluj caută în adânc. Nu găsesc nimic. Vreme de trei ani şi jumătate cercetările, coordonate de Dan Petru, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş, au bătut pasul pe loc...
În iunie 2009, dosarul a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, iar de soluţionarea lui se ocupă acum procurorul Marius Foitoş, sub coordonarea procurorului-şef Marius Iacob. Au fost reluate audierile şi testările la poligraf. Iar ancheta a făcut un pas înainte: principalul suspect a fost pus sub învinuire pentru lipsire de libertate şi omor calificat.
Cum comentează Tiberiu Burcuţă aceste grave acuzaţii care i se aduc? "Nu am ce să comentez", a fost replica lui.
Citește pe Antena3.ro