• 16:29 Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi toate motivele invocate în
dosarul " Spionaj şi trădare" pentru restituirea cazului la parchet şi
pentru refacerea urmăririi penale.
Curtea de Apel Bucureşti a respins astăzi toate motivele invocate în dosarul " Spionaj şi trădare" pentru restituirea cazului la parchet şi pentru refacerea urmăririi penale.
Avocatul consultantului internaţional Stamen Stanchev şi apărătorii foştilor înalţi funcţionari Dorinel Mucea şi Mihai Donciuau invocat mai multe nelegalităîi pe care le-ar fi comis procurorii pe parcursul desfăşurării anchetei. Printre acestea se numără încălcarea dreptului la apărare, nelegala verificare a rechizitoriului şi trimiterea în judecata a celor trei pentru o infracţiune cu priivire la care nu a fost ăncepută urmărirea penală. Cu privire la acest ultim aspect, apărătorii inculpaţilor au susţinut că infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional nu a fost prevazută în actele de învinuire sau inculpare, dar a apărut în rechizitoriu alături de celelalte acuzaţii.
Un alt motiv pentru care s-a cerut refacerea urmăririi penale este cel al disjungerilor nelegale făcute în cauză. Potrivit apărătorilor, cercetarea separată a altor persoane acuzate de comiterea aceloraşi fapte contravine Codului de procedură penală şi pune instanţa în imposibilitatea de a analiza complet presupusul grup infracţional organizat. "Cine este grupul la care se spune că ar fi aderat Mucea şi Donciu? Stantchev singur? Potrivit legii, un asemenea grup infracţional organizat poate exista doar în cazul în care fac parte din el minimum trei persoane. Puteţi dumneavoastră să pronunţaţi o hotărâre care să-i cuprindă şi pe cei aflaţi încă în cercetare la Parchet? Puteţi să vă pronunţaţi cu privire la Benyatov, care este disjuns şi judecat de un alt complet?”, a pledat avocatul Nineta Anghelina.
În replică, reprezentantul Parchetului a cerut respingerea tuturor acestor motive şi continuarea judecării procesului. Cu toate acestea, procurorul de şedinţă a recunoscut că, în cazul lui Stamen Stantchev, infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional nu a fost trecută în actul de învinuire, dar a susţinut că acest aspect este doar o greşeală materială. Mai mult, procurorul de şedinţă a recunoscut faptul că la prezentarea materialului de urmărire penală, nici unul dinttre inculpaţi nu a avut acces la toate probele din dosar, deoarece "aceştia nu au certificat ORNIS, deci nu puteau vedea actele confidenţiale sau secrete de stat”.
Procesul va fi reluat vineri, când instanţa doreşte să înceapă audierea inculpaţilor.
Citește pe Antena3.ro