Pledoariile in procesul sergentului Christopher VanGoethem, care l-a accidentat mortal pe basistul trupei "Compact", Teo Peter, s-au incheiat. Peste doua saptamani vor fi cunoscute recomandarile referitoare la verdict.
Dintre numeroasele capete de acuzare formulate la adresa lui Christopher VanGoethem, puscasul marin care s-a aflat la volanul masinii care l-a ucis pe basistul trupei Compact, Teo Peter, cel mai controversat este... cel de omor prin imprudenta. Aceasta ar fi concluzia audierilor desfasurate in SUA, in cadrul acestui dosar.
Pledoariile in procesul sergentului Christopher VanGoethem, ale procurorilor si avocatilor apararii, s-au incheiat, marti, relateaza publicatia Armatei Statelor Unite, Stars and Stripes. Potrivit ofiterului insarcinat cu investigarea cazului, locotenent-colonelul Stewart Couch, din Corpul Puscasilor
marini, dintre numeroasele capete de acuzare pe care a reusit sa le "acumuleze"
VanGoethem, cel de "omor prin imprudenta" e cel mai controversat. Couch este ingrijorat cu privire la posibila "acumulare nefondata de acuzatii la adresa lui VanGoethem si la lipsa unor dovezi solide, care sa sprijine unele dintre aceste acuzatii".
INTERSECTIA-PROBLEMA. Adevarata problema a cazului, sustine Couch, este configuratia "intesectiei Polona - Dacia", in care s-a produs accidentul din 4 decembrie 2004, la ora 4:30, si rolul pe care aceasta l-a jucat in acest accident. "Sunteti de acord ca acuzatia de omor prin imprudenta este adevarata controversa in acest caz?", i-a intrebat Couch atat pe procurori, cat si pe avocatii apararii.
VanGoethem, in varsta de 32 de ani, este fost comandant in cadrul Detasamentului de securitate al puscasilor marini, de pe langa ambasada SUA la Bucuresti. El este acuzat in legatura cu accidentul din 4 decembrie 2004, soldat cu moartea lui Teo Peter, producator si basist al trupei Compact. In timpul audie-
rilor, care au durat doua zile, Couch a ascultat marturiile contradictorii, cu privire la locul accidentului, ale unui ofiter specialist in accidente si ale unui agent din cadrul Serviciului de Investigatii Penale al Marinei americane. De altfel, problema intersectiei cu pricina a devenit tema centrala a audierilor, in jurul ei tesandu-se tot felul de scenarii menite a gasi explicatii pentru accidentul provocat de sergentul VanGoethem.
OPINII. La inchiderea cazului, reprezentatul acuzarii, capitanul Charles Miracle, din Corpul puscasilor marini, a afirmat, in fata lui Couch, ca nu conteaza configuratia intersectiei. "Oricum ar fi intersectia, buna sau rea, acest lucru nu anuleaza faptul ca el mai trecuse pe acolo, inainte", a declarat Miracle.
Reprezentatul apararii, maiorul Phillip Stackhouse, din Corpul puscasilor marini, s-a declarat impotriva acestui argument. "Configuratia intersectiei ar fi, cel putin, un factor atenuant, daca VanGoethem ar fi gasit vinovat de acuzatie", a spus Stackhouse. "Dar nu cred ca se va ajunge la aceasta", a adaugat el.
APARARE PUTERNICA. Stackhouse a atras atentia ca, in conformitate cu marturia depusa de specialistul in accidente, VanGoethem conducea, in momentul impactului, cu o viteza inferioara limitei legale, in timp ce taxiul avea o viteza peste limita admisa. "Faptul ca nu avea viteza ar trebui sa conteze foarte mult", a mai spus Stackhouse. Couch si-a exprimat "profunda ingrijorare" cu privire la acuzatia de "stare de ebrietate si comportament inadecvat", formulata impotriva lui VanGoethem, si care se refera la un alt accident rutier, petrecut la data de 1 martie 2004, cand sergentul a intrat cu masina personala intr-un copac.
Conform site-ului MarineCorpsTimes.com, citat de Mediafax, o infirmiera care l-a examinat pe VanGoethem dupa incidentul din martie 2004 le-ar fi spus anchetatorilor ca sergentul i s-a parut a fi beat si ca el insusi a recunoscut ca bause cinci sau sase beri cu cateva ore inainte de acel accident. Totusi, nici un test de alcoolemie nu i s-a facut la acea data, iar apararea a declarat ca declaratiile infirmierei au fost singura dovada in sprijinul acelei acuzatii.
"SUBTIRE". Pe langa cele doua declaratii date de membri ai personalului Ambasadei SUA la Bucuresti, acuzarea si-a construit atunci cazul pe baza declaratiilor sub juramant a trei agenti de paza romani de la ambasada SUA si nu pe masuratorile de alcoolemie din sangele inculpatului, precizeaza Stars and Stripes. Dupa cum reiese din declaratiile prezentate Curtii, nici unul dintre cei cinci martori nu observase la VanGoethem un comportament care sa denote starea de ebrietate, desi unii dintre ei au afirmat ca l-au banuit ca ar fi consumat alcool. "Nu cred ca exista nici o dovada", a declarat Couch.
ADULTERUL. In privinta accidentului din decembrie, Crouch a apreciat ca "nu exista absolut nici o dovada" ca presupusul adulter al lui
VanGoethem "ar fi adus prejudicii ordinii si disciplinei" si ca ar fi discreditat Corpul puscasilor marini, dupa cum fusese acuzat sergentul.
Couch a mai afirmat ca "s-a gandit foarte bine la acele acuzatii de solicitare a comiterii unui delict", care afirmau ca VanGoethem i-a cerut amantei sale sa stearga
e-mail-urile primite de la el si, ulterior, sa minta in privinta locului unde se aflau la datele de 3 si 4 decembrie 2004.
Couch a precizat ca Ilse Wentworth, femeia in cauza, nu a fost gasita la timp pentru a depune marturie. "Nu am ascultat versiunea ei", a spus Couch, adaugand ca "dovezile lipsesc cu desavarsire". Couch a adaugat ca dovezile acuzarii cu privire la vizionarea, de catre VanGoethem, a unor imagini pornografice, pe computere guvernamentale, i se par "insuficiente".
IN ASTEPTARE. Un purtator de cuvant de la baza navala Quantico a declarat ca locotenent-colonelul Stewart Couch ii va transmite abia peste circa doua saptamani recomandarile sale colonelului William E. Rizzio, comandantul Batalionului de securitate al puscasilor marini, de la Quantico. Rizzio va putea alege intre a adopta recomandarile lui Couch si a da un verdict personal asupra acestui caz. Audierile s-au incheiat marti, insa Couch a aprobat cererea procuratu-
rii de a-si prezenta pledoaria finala in forma scrisa, la da-
ta de 2 august, din cauza
complexitatii materialului prezentat, relateaza site-ul MarineCorpsTimes.com, citat de Mediafax.
REPARATII
|
Intr-un interviu acordat unui post de televiziune din Romania, fiul lui Peter, Teofil Peter jr., a afirmat ca va cere, probabil, despagubiri morale Corpului puscasilor marini, dar nu a specificat nici o suma de bani, sustine "Stars and Stripes". In pledoaria finala, Stackhouse a cerut "recomandarea ca VanGoethem sa primeasca o pedeapsa administrativa sau una mai usoara" decat trimiterea in fata Curtii Martiale, care echivaleaza cu un proces penal. "Credem ca exista doar cateva dovezi, care sprijina putine dintre acuzatiile formulate", a afirmat Stackhouse.
|