x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Zambaccian - Nastase, acuzat de luare de mita

Cazul Zambaccian - Nastase, acuzat de luare de mita

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    17 Feb 2006   •   00:00
Cazul Zambaccian - Nastase, acuzat de luare de mita

Dupa ce s-a lasat asteptat ore in sir, Adrian Nastase a aflat ieri oficial ca e invinuit pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite, fap-te penale pe care le-ar fi comis ca sef de partid. DNA a livrat numele unui alt greu urmarit penal: Ioan Paun, fostul consul la Hong Kong.

Se strange latul in jurul gatului lui Adrian Nastase. El a avut de furca la DNA, unde procurorii i-au lamurit dilema invinuirii. Si luare de mita, si primire de foloase necuvenite. El si sotia lui, Dana, vor acum sa se mai gandeasca asupra cererii de a fi controlati "la mostenirea matusii".

Adrian Nastase s-a lasat ieri indelung asteptat la Departamentul National Anticoruptie, unde fusese chemat pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile din dosarul Zambaccian. Citat pentru ora 10:00, presedintele Camerei Deputatilor si-a petrecut dimineata la serviciu, in sedinta parlamentara, unde a continuat duelul cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe deja obisnuita tema a perchezitiei. El a aparut in fata procurorilor abia in jurul orei 13:00, insotit de avocatul sau, Gheorghe Diaconescu. A stat in sediul DNA putin mai mult de o ora, timp in care i-au fost prezentate acuzatiile de luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Dobandirea calitatii oficiale de invinuit n-a parut sa-i priasca deloc lui Adrian Nastase. Cu o mina grava, intr-un vizibil disconfort, acesta a iesit in fata presei, care il astepta inca de la sapte dimineata in fata DNA, si a declarat ca procurorii i-au adus doar la cunostinta invinuirile cunoscute de ziaristi. Adica cele legate de "termopanele celebre si de obiecte generice aduse la un moment dat".

INVINUIRILE. "Deocamdata mi s-au prezentat aceleasi elemente care au fost cuprinse in cererea de perchezitie. Este vorba despre aspecte foarte vagi. Nu am inca elementele concrete pentru a ma orienta in legatura cu invinuirile", a spus fostul premier. Reamintim ca, potrivit notei ce insotea cererile de incuviintare a perchezitiilor depuse la Camera Deputatilor, "Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu" in functiile detinute la Consiliul de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii. In acelasi document se sustine si ca fostul premier ar fi primit peste 100.000 dolari, reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China, si 1.200.000 RON, contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, puse la imobilele din Strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu. Intrebat daca o cunoaste pe Irina Jianu, acuzata ca i-ar fi dat ca mita termopanele, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns taios ca era normal sa o cunoasca, atata timp cat ea a fost "inspector-sef intr-o institutie guvernamentala". Nimic mai mult insa despre vreun alt invinuit din dosar.

1.700 MP TERMOPANE. Nastase a reluat ideea dosarului politic menit sa-l hartuiasca. Liderul PSD a sustinut ca acesta face parte dintr-o "operatiune de discreditare care a inceput in campania electorala si apoi a continuat prin diverse tipuri de acuzatii". El a pus calitatea sa actuala de invinuit pe seama intereselor unor persoane care "isi doresc ca, in loc sa vorbesc despre ce se intampla in agricultura, in sanatate, in invatamant, sa explic despre felul in care am primit, nu stiu cat, 1.700 de metri patrati de termopane".

"Este absolut aberant", a spus Adrian Nastase. El a declarat ca "s-a inteles cu procurorii care administreaza aceasta cauza ca, peste o perioada de timp", sa se prezinte pentru a le aduce precizari si pentru a raspunde concret la acuzatiile care i se aduc.

NIMIC CONCRET
"Deocamdata mi s-au prezentat aceleasi elemente care au fost cuprinse in cererea de perchezitie. Este vorba despre aspecte foarte vagi. Nu am inca elementele concrete pentru a ma orienta in legatura cu invinuirile"
Adrian Nastase - presedinte Camera Deputatilor

Fostul consul Ioan Paun, complice cu Adrian Nastase


NUME NOI. Daniel Morar a pomenit despre un alt acuzat
Departamentul National Anticoruptie a aruncat ieri pe piata o informatie-bomba, imediat dupa plecarea lui Adrian Nastase de la Parchet. Un alt nume important apare complice cu fostul premier: Ioan Paun, fost consul general al Romaniei la Hong Kong.

PRIMA LOVITURA. Dilema lui Nastase privind "confuzia" continuta de cererea de perchezitie a fost lamurita ieri prin comunicatul DNA. Astfel, am aflat ca Adrian Nastase este urmarit penal atat pentru luare de mita, cat si pentru obtinere de foloase necuvenite. Ambele fapte i se imputa insa nu ca fost premier, ci ca fost presedinte de partid. In aceasta calitate, el si-ar fi folosit autoritatea si influenta.

SI A DOUA. Ioan Paun, actualmente consilier economic la Consulatul Romaniei la Shanghai, si-a aflat deja invinuirile inca de miercuri, ne-a informat DNA. Fostul consul general este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Surse judiciare ne-au precizat ca prin aceste fapte Ioan Paun l-ar fi ajutat pe Adrian Nastase sa introduca ilegal in tara "bunuri provenind din China". Oficial insa, DNA a refuzat sa ofere vreun amanunt, deoarece faptele celor sase persoane cercetate in dosarul Zambaccian sunt "conexe", iar publicarea amanuntelor ar putea influenta mersul anchetei. Adrian Nastase a efectuat o vizita oficiala in China, in calitate de premier, in perioada 14-15 mai 2003, conducand o delegatie din care mai faceau parte Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Dan Nica, Serban Mihailescu si prefectul Capitalei, Gabriel Oprea.

"Matusa", pericol pentru toata averea


Adrian si Dana Nastase ar putea sa scape cu averea necontrolata. Ieri cei doi soti ar fi trebuit sa fie prezenti la instanta suprema, in fata Comisiei pentru cercetarea averilor, pentru a da cate o declaratie olografa privind veniturile si averea lor.

LIPSA. Cum insa fostul premier era ocupat sa-si afle oficial acuzatiile formulate de DNA, la instanta suprema nu s-a prezentat nici sotia lui, Dana. Sedinta secreta s-a tinut insa, ei fiind reprezentati de avocatul Ana Diculescu. Dupa aproximativ o ora, avocatul a parasit Camera de Consiliu, refuzand sa faca vreun comentariu. "Nu am dreptul sa comentez, as putea fi sanctionata", a spus Ana Diculescu. Intrebata de jurnalisti daca procedura de control al averii s-ar inchide, in conditiile in care Adrian Nastase isi va retrage cererea, avocatul a replicat: "Doriti o consultatie juridica? Luati de la alti avocati decat cei ai domnului Nastase!".

Instanta suprema ne-a informat ca avocatul a solicitat acordarea unui alt termen pentru "clarificarea situatiei cadrului juridic al cererii lui Adrian Nastase", amanare acordata pana la 2 martie. Reamintim ca Nastase ceruse procurorului general al Romaniei sa verifice doar legalitatea mostenirii de un milion de euro, primite de la matusa Tamara si nu controlul intregii averi. Solicitarea lui a ajuns la Instanta suprema. Comisia poate sa ii controleze numai intreaga avere.
×
Subiecte în articol: observator nastase adrian