x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR a declarat constituţionale primele 61 de articole din proiectul de revizuire a Constituţiei.

CCR a declarat constituţionale primele 61 de articole din proiectul de revizuire a Constituţiei.

17 Iun 2011   •   05:59
CCR a declarat constituţionale primele 61 de articole din proiectul de revizuire a Constituţiei.

Curtea Constitutionala a analizat ieri proiectul legii de revizuire a Constitutiei, ajungand la concluzia ca primele 61 de articole sunt constitutionale, conform anuntului facut de presedintele Curtii din Romania, Augustin Zegrean. Decizia a fost luata in unanimitate de catre judecatori, iar dezbaterile vor fi continuate si astazi.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va trimite Parlamentului decizia Curtii, impreuna cu proiectul sau de revizuire a Constitutiei, iar forul legislativ va lua decizia finala.

Potrivit noului proiect, presedintele nu va putea fi suspendat din functie fara avizul Curtii Constitutionale.

Parlamentarii vor fi perchezitionati, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, alesii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentara si pentru declaratiile politice.

De asemenea, Parlamentul va avea la dispozitie 10 zile pentru a se pronunta asupra unui nou Guvern. Daca legislativul nu se pronunta in acest termen, Guvernul se considera automat cazut si se face o noua nominalizare. Legea fundamentala ar urma sa limiteze nenumaratele asumari ale Executivului.

Presedintele Traian Basescu a adresat formatiunilor parlamentare invitatia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritoriala si revizuirea Constitutiei, USL fiind invitata de la ora 14:00, iar reprezentantii coalitiei de la ora 16:00.

×