x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din legea ANI

CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din legea ANI

16 Apr 2010   •   00:00

Articolele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate se referă la activitatea de verficare a acesteia, respectiv dacă este sau nu specifică unui organ administrativ sau a unuia jurisdicţional.

Redăm în continuare minuta Curţii Constituţionale:

"Prin decizia 415 din 14 aprilie 2010, pronunţată în dosar nr. 5341D/2009, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionaltate, cu majoritate de voturi, a unor dispoziţii din Legea 144/2007, invocată de Brădişteanu Şerban Alexandru în dosar nr. 5544/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a Contencios administrativ şi fiscal, astfel:

1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 lit. c), d), e) şi f) şi ale Capitolului VI - "Verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor" (art. 45-50) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de Şerban Alexandru Brădişteanu în Dosarul nr. 5544/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ, şi constată că acestea sunt neconstituţionale.

2. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Capitolului I "Dispoziţii generale" (art. 1-9) din legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de acelaşi autor, în acelaşi dosar, şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care prevăd competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate de a efectua şi întocmi acte de cercetare şi de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interes şi a incompatibilităţilor.

3. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 11 lit. e), f), art. 12 alin. (2) şi ale art. 42 alin. (2), (3) şi (4) din legea nr. 144/2007, excepţie ridicată de acelaşi autor în acelaşi dosar, şi constată că acestea sunt neconstituîionale în măsura în care prevăd transmiterea declaraţiilor de avere şi de interese Agenţiei Naţionale de Integritate şi publicarea lor pe pagina de interne a acestuia şi a instituţiei.

4. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13, art. 17, art. 38 alin. (2) lit. f), g), h) şi art. 57 din Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de acelaşi autor, în acelaşi dosar".

Curtea Constituţională a amendat articolele referitoare la activitatea ANI verificare, constatare şi control, precum şi colectarea declaraţiilor de avere,.

Judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu, a declarat că ANI poate funcţiona în continuare şi că sarcina de adaptare a articolelor declarate neconstituţionale de CCR revine Parlamentului, invocând ca şi caz similar situaţia CNSAS, a cărei lege a fost declarată neconstituţională şi modificată.

Emil Boc: "Guvernul ar putea modifica Legea ANI printr-o ordonanţă de urgenţă"


"Aşteptăm redactarea motivării Curţii Constituţionale să vedem ce modalitate vom aborda pentru ca Agenţia Naţională de Integritate să funcţioneze ca şi până acum. Interesul României ca ţară este să ieşim din acea monitorizare pe Justiţie pe care o avem de la Uniunea Europeană şi atunci, împreună cu parlamentarii de la putere şi cei ai opoziţiei, vom căuta soluţii ca ANI să funcţioneze ca şi până acum. În ultimă instanţă, Guvernul are ca pârghii şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens", a spus Emil Boc.

 


×
Subiecte în articol: observator