x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR: Legea care permite EUTANASIEREA maidanezilor, CONSTITUŢIONALĂ. Protestatarii au blocat Calea 13 Septembrie

CCR: Legea care permite EUTANASIEREA maidanezilor, CONSTITUŢIONALĂ. Protestatarii au blocat Calea 13 Septembrie

25 Sep 2013   •   10:22
CCR: Legea care permite EUTANASIEREA maidanezilor, CONSTITUŢIONALĂ. Protestatarii au blocat Calea 13 Septembrie
Sursa foto: Marius Dumbraveanu
UPDATE 13:10 - Aproximativ 150 de persoane, care protestau la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului, au blocat Calea 13 Septembrie.

După aflarea deciziei Curcţii Constituţionale, manifestanţii, care se opun eutanasierii, au început să scandeze "România nu uita, asta este crima ta!" şi au blocat circulaţia înaintând pe Calea 13 Septembrie către intrarea în Palatul Parlamentului. Unii protstatari s-au şi întins pe carosabil, iar circulaţia a fost blocată pe ambele sensuri, poliţiştii rutieri intervenind pentru redirecţionarea circulaţiei.

Printre protestatari s-au aflat Marius Marinescu, Paula Iacob şi Corneliu Vadim Tudor.

UPDATE 12:30
- Curtea Constituţională a declarat constituţională legea care permite eutanasierea câinlor maidanezi. Potrivit actului normativ, câinii care nu sunt revendicaţi în termen de 14 zile de la prindere pot fi eutanasiaţi.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat că CC a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.

"Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă", a adăugat Zegrean.

Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
.............................................

Curtea Constituţională ia în discuţie astăzi sesizarea în cazul legii privind câinii fără stăpân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari ce nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează în faţa sediului Curţii Constituţionale, de la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax. Manifestanţii cer judecătorilor să declare neconstituţională Legea privind câinii fără stăpân.

Aceştia scandează "Dreptul la viaţă" şi au pancarte pe care scrie "Stop crimei", "Stop eutanasiei", "Abandonarea puilor este sursa câinilor de pe străzi. Nu mai arunca puii pe stradă!" şi "Sterilizarea câinilor este singura măsură eficientă pe termen lung".

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Pîslă, a spus că oamenii trebuie să accepte ideea că sterilizarea este unica formă care duce la dispariţia câinilor de pe stradă. "Sterilizării nu i s-a acordat niciodată şansa de a fi aplicată. Nu am avut niciodată sterilizare prevăzută în vreo lege. Eutanasiei însa i s-a acordat şansa de a fi aplicată între 2001 şi 2008, conform OUG 155/2001, şi s-a văzut că nu rezolvă, strada este plină de câini", spune Marcela Pîslă, într-un comunicat de presă. Ea a precizat că protestul de miercuri este organizat pentru susţinerea sesizării de neconstituţionalitate a legii şi împotriva eutanasiei, fiind autorizat până la ora 15.00.

Protestul are loc în timp ce Curtea Constituţională ia în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate în cazul Legii privind câinii fără stăpân.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, "demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România".

Parlamentarii semnatari solicită Curţii să supună Legea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 155/2011 controlului de constituţionalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.

"Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional", susţin cei 30 de parlamentari.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga "fără reţineri" legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

"În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general", a spus preşedintele Traian Băsescu.

După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât şi de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

×