Judecătorii Curţii Constituţionale a României pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor/Senatului sau a Preşedintelui ţării, susţine CCR într-un comunicat.
Plenul Curţii, reunit în şedinţa de joi, a luat act de comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, publicat pe site-ul instituţiei, din care rezultă că faţă de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni.
În comunicatul CCR se arată că, potrivit art. 66 alin. (1) şi (3) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale: "(1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează".
Prin urmare, CCR precizează că judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor prevăzute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii.
"De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată", se mai spune în comunicatul CCR.
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă.
''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)'', precizează DNA într-un comunicat.