x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE aprobă cofinanţarea cu peste 74 de milioane de euro a unui proiect de decontaminare din România

CE aprobă cofinanţarea cu peste 74 de milioane de euro a unui proiect de decontaminare din România

de Agerpres    |    23 Apr 2014   •   17:48
CE aprobă cofinanţarea cu peste 74 de milioane de euro a unui proiect de decontaminare din România

Comisia Europeană a aprobat marţi o investiţie de 74,3 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru decontaminarea mai multor situri poluate cu petrol din mai multe judeţe din România, informează un comunicat al CE.

Executivul comunitar apreciază că, prin acest proiect, România va reuşi să-şi respecte obligaţiile de mediu, investiţia urmând să contribuie la remedirea unor probleme de mediu şi de poluare grave. De asemenea, riscurile ecologice care provin din poluarea cu petrol vor fi reduse. Toate aceste măsuri vor ameliora semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor din România şi vor creşte siguranţa pe termen lung a persoanelor care trăiesc în apropierea zonelor care vor fi decontaminate, notează CE, precizând că în timpul implementării proiectului vor fi create 30 de locuri de muncă.

"Acest proiect arată cum fondurile structurale contribuie la ameliorarea calităţii vieţii cetăţenilor, aducând condiţii mai bune de viaţă în regiuni şi oraşe. Prin reabilitarea siturilor contaminate cu petrol, proiectul va ridica standardele de mediu şi de viaţă pentru locuitorii României, aceasta fiind benefică nu numai pentru mediu ci şi pentru siguranţa cetăţenilor şi, pe termen lung, şi pentru economia locală", a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat într-un comunicat.

UE va finanţa cu 74,3 milioane de euro acest proiect major, care presupune o investiţie totală de 119,7 milioane de euro. Cofinanţarea este asigurată de la FEDR, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, iar proiectul ar urma să fie implementat până la finalul lui 2015.

Proiectul prevede măsuri de decontaminare referitoare la bazinele de decantare şi evacuare de la combinatul Doljchim şi de la rafinăriile Petrobrazi şi Arpechim, precum şi unele care vizează 25 de instalaţii tehnologice de explorare şi producţie din nouă judeţe, se mai precizează în comunicatul CE. 

×
Subiecte în articol: decontaminare petrol Comisia Europeana