x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce decizie poate lua Traian Băsescu în cazul numirilor şefilor de la PÎCCJ şi DNA

Ce decizie poate lua Traian Băsescu în cazul numirilor şefilor de la PÎCCJ şi DNA

03 Ian 2013   •   19:03

Portalul lumeajustitiei.ro a publicat un studiu asupra variantelor pe care le are la îndemână Traian Băsescu pentru a decide ocuparea funcţiilor de Procuror General al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Candidaţii propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru ocuparea celor două funcţii  - Tiberiu Niţu, candidat la şefia PÎCCJ, şi Ioan Irimie, candidat la şefia DNA - au primit aviz negativ din partea Secţiei procurori a CSM,  după interviurile susţinute în noiembrie 2012.

Conform lumeajustitiei.ro, deşi toată lumea aşteaptă de la Traian Băsescu  respingerea ambelor propuneri, s-ar putea ca preşedintele să recurgă la o variantă suprinzătoare, aceea a numirii lui Ioan Irimie la şefia DNA.

După analiza efectuată de lumeajustitiei.ro, cele patru variante de acţiune ale lui Traian Băsescu sunt următoarele:

VARIANTA 1. Traian Basescu sa-i respinga si pe Tiberiu Nitu si pe Ioan Irimie. In aceasta situatie, nu se stie exact ce va face Mona Pivniceru. Va opta sa se duca in fata CSM cu propunerea urmatorilor doi candidati care i-au ramas pe lista scurta intocmita de comisia de evaluare de la MJ, formata din Claudiu Dumitrescu (sef DLAF) pentru DNA si Elena Hach (procuror la Brasov) sau va accesa formula legala, de propunere directa a altor doi procurori, fara ca acestia sa mai fie trecuti prin vreo procedura? Aceasta varianta, a respingerii celor doua propuneri, este cea careia i se da sansa cea mai mare in sondajele facute de Lumeajustitiei.ro.

VARIANTA 2. Traian Basescu sa ii numeasca pe amandoi la sefia PICCJ si DNA, in ciuda avizului negativ consultativ al CSM. Este varianta cu cele mai scazute sanse, pentru ca Traian Basescu si-ar dori cu ardoare ca Daniel Morar, intr-un fel sau altul, nu conteaza cum, sa fie Procuror general al Romaniei. plin si nu dar interimar.

VARIANTA 3. Traian Basescu sa il numeasca pe Tiberiu Nitu la sefia PICCJ si sa respinga propunerea lui Ioan Irimie la DNA. Sanse scazute, din simplu motiv ca Presedintele s-a descotorosit intodeauna de cei care l-au ajutat sau au fost sclavi ai intereselor politice, asa cum a facut, la nivel de parchete, cu procurorul Ciprian Nastasiu in episodul eliberarii lui Omar Hayssam. Tiberiu Nitu a facut parte din echipa anchetatorilor care a clasat dosarele Revolutiei din 1989, dar care detine 8.000 mp in Prahova, pe baza unui certificat de revolutionar, in conditiile in care era militar in termen in 22 decembrie 1989.

VARIANTA 4. Traian Basescu sa respinga propunerea lui Tiberiu Nitu, dar sa-l numeasca pe Ioan Irimie. Este posibila, sansele find egale cu cele ale variantei numarul 1. De ce ar exista destule sanse pentru o astfel de varianta? Pentru ca, daca ne intoarcem la intrebarea pusa de vicepresedinta CSM, Oana Haineala, in timpul interviului din Sectia pentru procurori, privitoare la posibile interventii facute de procurorul Irimie, aceasta inrebare nu a venit din neant, ci din niste informatii care i-au fost servite Oanei Haineala de catre personaje din serviciile de informatii, iar anumite voci sustin ca, desi a negat ca ar fi facut astfel de interventii pentru rude ale sale, asupra lui Irimie planeaza suspiciunea ca ar fi intervenit pe langa decanul unui barou din tara ca sa-i ajute fiul sa intre in avocatura. Daca o asemenea informatie e reala, Irimie ar putea fi personajul santajabil usor de controlat si comandat pe viitor, ideal pentru o institutie-cheie cum e DNA.

Citiţi mai mult despre acest subiect pe site-ul lumeajustitiei.ro

×
Subiecte în articol: parchetul general dna