x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce pățești dacă folosești telefonul la volan

Ce pățești dacă folosești telefonul la volan

15 Aug 2019   •   18:30

În cazul în care butonezi telefonul mobil în timp ce conduci este bine să știi că astfel pui în pericol nu doar viața ta, ci și pe a celorlalți participanți la trafic.

Întrucât folosirea dispozitivelor mobile de către șoferi în timpul mersului provoacă astăzi multe accidente de circulație, Guvernul s-a hotărât să înăsprească amenzile. Indiferent dacă vorbești, scrii mesaje, înregistrezi ori vrei să faci o fotografie să știi că vei fi sancționat.

Acest lucru va fi valabil și în cazul în care conduci un tractor agricol ori forestier, tramvaiul, dar și un vehicul pentru care nu este obligatoriu să deții un permis, cum este bicicleta. În funcție de pericolul social al faptei, dacă în același timp cu folosirea telefonului mobil încalci și alte reguli pentru circulația vehiculelor, pe lângă amendă se suspendă și permisul auto pe o perioadă de 30 de zile.

Sancțiunile merg de la acordarea a 9-20 de puncte penalizare și până la amenzi între 1.305-2.900 de lei. Termenul de plată a jumătate din cuantumul amenzii s-a majorat de la 48 de ore, la 15 zile.

Dacă trebuie să vorbești la telefon în timp ce te  afli la volan trebuie să folosești neapărat dispozitive de tip „mâini libere” (handsfree). Cu toate astea, studiile arată că telefoanele de tip handsfree nu oferă avantaje superioare față de cele ținute în mână pentru că distragerea atenției se întâmplă și la nivel cognitiv.

Când trimiți un mesaj text în timpul condusului, timpul pe care îl petreci neuitându-te la drum crește cu 400%.

Punctul de amendă este de 145 de lei, la fel ca anul trecut. Aceasta poate fi achitată de oriunde în țară iar banii se virează într-un cont unic.

 

Riscuri

Dacă vorbești la telefon în timp ce te afli la volan riscul de a avea un accident de mașină este de 1,3 ori mai mare, iar tastarea unui număr de telefon în timp ce conduci crește de 2,8 ori probabilitatea de a produce un accident. Scrierea unui mesaj sporește de 20 de ori pericolul de a intra în coliziune cu un alt vehicul. Folosirea dispozitivelor mobile în timpul mersului duce la timpi mai mari de frânare și probleme cu menținerea benzii corecte.

 

×
Subiecte în articol: telefon volan