x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune Alexandru Rafila despre valul 5 al pandemiei. Situația pacienților din spitale. Testele de salivă în școli

Ce spune Alexandru Rafila despre valul 5 al pandemiei. Situația pacienților din spitale. Testele de salivă în școli

18 Ian 2022   •   14:22
Ce spune Alexandru Rafila despre valul 5 al pandemiei. Situația pacienților din spitale. Testele de salivă în școli
Sursa foto: Hepta

Deși infecțiile cu COVID-19 cresc alarmant, presiunea pe spitale este mult mai mică decât în valul 4 al pandemiei, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"Dacă ieri aveam 21 de cazuri de copii la ATI, azi avem doar 12 cazuri. Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele şi secţiile de terapie intensivă în cazul copiilor. Sunt 337 de copii internaţi în secţii şi ieri au fost 338. Cu unul mai puţin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi. Înseamnă că numărul de internări a fost echivalent cu numărul de copii nou internaţi în aceste secţii. Oricum, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4. Este mai mică presiunea pe spitale iar operaţionalizarea, în această săptămână, a celor 230 de centre ambulatorii şi foarte curând - vor intra în funcţiune centrele ambulatorii de evaluare a pacienţilor infectaţi COVID care au forme medii sau comorbidităţi şi extinderea testării - sperăm măcar la dublarea numărului de teste efectuate în fiecare zi la medicii de familie", a explicat acesta.

Totodată, demnitarul nu vrea ca școlile să se mențină deschise cu orice preţ și amintește că întreruperea învățăturii are consecinţe grave asupra elevilor.

"Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii şi lucrul acesta trebuie foarte bine înţeles. Ideea pe care am avut-o împreună cu colegii de la INSP şi împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este să găsim calea de mijloc, calea echilibrată, care să poată să ţină şcolile deschise, în aşa fel încât să nu existe niciun pericol major asupra sănătăţii copiilor şi ei să poată să îşi desfăşoare activitatea faţă în faţă cât mai mult timp posibil. Limita aceea de 75% pe care am recomandat-o pentru încetarea activităţii faţă în faţă este similară cu o recomandare din Statele Unite", precizează Rafila.

Totodată, 17% dintre paturile pentru pacienţii cu COVID-19 erau ieri ocupate la nivel naţional. Cel mai mare grad de ocupare este în Tulcea 45%.

Ministrul vrea ca testele de salivă să fie administrate de la elevii de gimnaziu. 
"Situaţia ideală ar fi ca aceste teste de salivă să se administreze sau chiar să se auto-administreze de către copii, să se poată face lucrul acesta începând de la copiii de gimnaziu. la şcoală, de două ori pe săptămână. Ar fi o situaţie în care există un control că se fac, iar copiii se pot deprinde rapid, încât să le facă corect, chiar dacă nu cadrele didactice fac acest lucru, măcar cadrele didactice pot să constate dacă este vorba de teste pozitive sau nu".

3.000 de medici de familie au semnat deja contractele cu casele judeţene de sănătate privind testarea în cabinete.

 

×