x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce surprize ne aduce noul Cod Fiscal

Ce surprize ne aduce noul Cod Fiscal

28 Iul 2010   •   00:00
Ce surprize ne aduce noul Cod Fiscal

Cabinetul Boc stabileşte astăzi normele de aplicare ale Codului Fiscal. Textul prevede noi reguli de impozitare ale drepturilor de autor, mărirea TVA la 24% de la 1 iulie, taxarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou, impozitarea dobânzilor la depozite şi conturi curente.



Ordonanţa de Urgenţă de modificare şi completare a Codului Fiscal mai prevede taxarea tichetelor de vacanţă şi de creşă, dar şi impozitarea plăţilor compensatorii.

Potrivit noilor reglementări, impozitul de 16% se aplică de la 1 iulie şi pentru dobânzile la conturile curente, depozitele la termen şi la vedere.

Veniturile din dobânzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% în 2009, iar măsura fusese extinsă şi pentru anul 2010.

De la 1 iulie se impozitează cu 25% şi câştigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplică asupra venitului net, calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de acelaşi organizator sau plătitor.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinaţia de locuinţă au fost eliminate din textul OUG. Potrivit acestora, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să plătească în anul 2010 o "taxă de solidaritate" reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.

Cota de TVA de 24% a intrat în vigoare tot de la 1 iulie.

Cât priveşte drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile a fost redusă de la 40% la 20% din venitul brut, informează realitatea.net. În acelaşi timp, este stabilită o obligaţie de plată a contribuţiilor obligatorii individuale limitată la cinci salarii medii pe economie.

De asemenea, orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Noile măsuri mai prevăd modificarea cotei de impunere anticipată a câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare a valutei la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

×
Subiecte în articol: observator