Ministerul Public a început să anunţe trimiterea unor persoane acuzate că au participat la acte de fraudare a referendumului organizat pentru suspendarea lui Traian Băsescu. În perioada când au fost iniţiate anchetele, procuror general era Codruţa Kovesi.
La vremea respectivă, anchetele procurorilor au stârnit o puternică emoţie în rândul opiniei publice. Au şocat relatările despre procurorii care au descins în sate şi i-au obligat pe ţărani să jure pe Biblie că vor spune adevărul. N-au lipsit din partea reprezentanţilor USL acuzele de anchete staliniste. Investigaţiile declanşate de Ministerul Public au fost percepute ca o încercare de a justifica acuzaţiile de fraudă făcute de tabăra Băsescu, acuzaţii care încercau să acrediteze că votul masiv pentru suspendarea locatarului de la Cotroceni nu corespunde realităţii. A frapat atunci ieşirile publice ale procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, cel care susţinea că în verificările făcute în secţiile de votare din cinci judeţe fraudele au fost între 5% şi 15% din voturile introduse în urne. El declara că au fost constatate numeroase cazuri de persoane-fantomă, neidentificabile prin codul numeric personal, dar şi persoane care sunt plecate la muncă în străinătate, dar apar ca fiind participante la vot. Tabloul era apocaliptic, fraudele păreau a fi majore, iar în presa asociată lui Băsescu a apărut informaţia că numai DNA-ul a reuşit să identifice 1,5 milioane de voturi fraudate. Calculele deveneau şi mai impresionante când se spunea că, pe de altă parte, Parchetul General poate documenta alte câteva sute de mii de voturi fraudate, astfel că bietul Băsescu a fost “încărcat” cu două milioane de voturi pentru demitere. Adică dezastrul nu a fost aşa de mare, nu atât de mulţi români îl doresc plecat de la Cotroceni.
Daniel Morar, procurorul-şef al DNA, într-o ieşire publică greu de explicat pentru funcţia pe care o ocupa, a declarat că în unele secţii de votare din judeţele anchetate sunt indicii că s-au fraudat între 5% şi 15% din voturile introduse în urne. Totodată, el spune că sunt indicii că multe persoane plecate la muncă în străinătate apar ca prezente la votul din localităţile de domiciliu. Tabloul este apocaliptic, iar presa obedientă lui Băsescu aruncă pe piaţă informaţia că numai DNA-ul suspectează 1,5 milioane de voturi fraudate. Pe de altă parte, aceeaşi bursă a zvonurilor indică în dreptul Parchetului General alte câteva sute de mii de voturi, cifra totală urcând la două milioane de voturi “îndreptate” împotriva lui Băsescu.
Întreaga poveste părea destul de limpede, voia să acrediteze ideea că doar fraudele masive de la referendum dau impresia că electoratul vrea să-l trimită pe Băsescu acasă, situaţia nu este atât de gravă – trebuia salvată “onoarea” preşedintelui. Chiar şi Timothy Gordon, adjunctul secretarului de stat american Hillary Clinton, s-a arătat convins că au existat fraude majore la referendum. În poveste va intrat şi pedelista Macovei, cea care era convinsă înaintea referendumului că vor fi fraude masive, mai ales că, în viziunea sa, USL dăduse o lovitură de stat. Acum era convinsă de fraude şi se lamenta patetic: “Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă, pentru că este împotriva poporului”.
În toată această tevatură nu putea lipsi Codruţa Kovesi, percepută, alături de Morar, ca o apărătoare al preşedintelui Băsescu. “Procurorii n-au făcut nici un abuz, ci şi-au exercitat atribuţiile”, declara Kovesi, prezentă şi ea în media cu detalii despre fraude, total deplasate, pentru că nu aceasta era menirea sa. Acum a ajuns procuror-şef al DNA, şi în lucru sunt dosarele de la referendum. Acuzele cu cele aproape două milioane de voturi fraudate s-au dovedit extrem de exagerate.
Cele câteva trimiteri în judecată frapează prin precizarea uşor ilară “cauză cunoscută mass-media, fraude la referendum”. Astfel, într-o comună din Mehedinţi, inculpaţii sunt acuzaţi că au fraudat 137 de voturi, iar la Bolintin Vale sunt în joc 130 de voturi fraudate. Cifrele sunt foarte mici dacă le comparăm cu acuzele din toamna trecută privind amploarea fraudei. Ce va face acum Kovesi? Va trebui să ducă mai departe anchetele, să trimită sutele de dosare în judecată şi să confirme astfel acuzaţiile aduse de susţinătorii lui Băsescu privind uriaşele fraude. De neignorat situaţia mai mult decât delicată când se vor vedea că “uriaşele” fraude sunt mai mult decât nesemnificative, iar la referendum chiar a fost un vot masiv pentru demiterea lui Băsescu. Şi când te gândeşti că procurorul-şef Codruţa Kovesi este alegerea USL, care, ca şefă a DNA-ului, va trebui să dovedească faptul că referendumul a fost fraudat de oamenii USL-ului. Printre cei acuzaţi se află, să nu uităm, şi Liviu Dragnea. Ce va face Codruţa?