x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE: Valabilitatea certificatului verde va fi limitată la 9 luni. El va putea fi reînnoit prin booster

CE: Valabilitatea certificatului verde va fi limitată la 9 luni. El va putea fi reînnoit prin booster

21 Dec 2021   •   17:19
CE: Valabilitatea certificatului verde va fi limitată la 9 luni. El va putea fi reînnoit prin booster

Comisia Europeană a adoptat marţi reguli care vor face ca certificatul UE COVID-19 să fie valabil timp de nouă luni după vaccinare cu schemă completă. După o doză booster, valabilitatea certificatului verde europen va fi prelungită.

Anunţul vine în momentul în care mai multe state UE introduc cerinţe suplimentare pentru călători, în încercarea de a reduce răspândirea variantei Omicron.

Noile reguli vor fi obligatorii pentru cele 27 de state UE de la 1 februarie. Regula poate fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor UE sau de o majoritate simplă a membrilor Parlamentului European, dar oficialii europeni au spus că există suficient sprijin pentru măsuri, relatează Reuters.

Odată ce regula va intra în vigoare, statele UE vor fi obligate să permită călătorilor complet vaccinaţi cu un certificat valid accesul pe teritoriul lor. Cu toate acestea, ca o excepţie justificată, ar putea impune cerinţe suplimentare, cum ar fi teste negative sau carantina, atâta timp cât sunt proporţionale.

În prezent, şapte state UE solicită călătorilor complet vaccinaţi din alte ţări UE să prezinte şi un test COVID-19 negativ la sosire, măsuri pe care unii le consideră dăunătoare credibilităţii certificatului verde.

Statele sunt Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Cipru şi Austria.

Certificatul verde european se foloseşte pentru călătorii şi este diferit de Certificatul COVID - folosit în România pentru intrarea în diferite locuri.

Ţările din UE vor putea decide la nivel naţional valabilitatea certificatelor COVID ce sunt folosite pentru restricţiile locale.

(sursa: Mediafax)

×