x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O navă plină cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns din Franța în Portul Constanța

O navă plină cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns din Franța în Portul Constanța

05 Oct 2022   •   19:21
O navă plină cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns din Franța în Portul Constanța
Sursa foto: Facebook CMA CGM GROUP

Nava Aknoul, care a transportat cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina, a sosit astăzi în portul Constanța. Încărcatura are o greutate de peste o mie de tone și este alcătuită din vehicule de intervenţie, medicamente şi raţii alimentare.

Nava cu ajutoare umanitare a plecat din Marsilia pe 28 septembrie, unde a avut loc şi o ceremonie în prezenţa ministrului francez pentru Europa şi afaceri externe, Catherine Colonna.

Din Constanța, bunurile vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava. Mașinile de pompieri și salvare vor fi transportate într-un convoi al securității civile franceze, grație deplasării la fața locului a unui detașament de 34 de pompieri din formațiunile militare ale securității civile și a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.

În cooperare cu ambasadele Franţei din România și din Ucraina, donațiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificați, printre care Serviciul ucrainean de Urgență, Ministerul ucrainian al Sănătății, dar şi orașele Cernihiv și Harkov, municipiile Odesa și Stryi.

Mihai Lupu, secretar de stat DSU:"Ne bucurăm tare mult că suntem aici fiindcă este un moment important. Este cel mai mare ajutor umanitar pe care Franța îl trimite în Ucraina. Noi, pe partea de DSU/IGSU/ISU suntem pregătiți cu toată logistica să-i sprijinim ca acest ajutor umanitar să ajungă la Suceava și de acolo vor fi preluate de mașinile și TIR-urile din Ucraina."

În ce constau ajutoarele?

- 15 vehicule de pompieri și salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv; 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare și protecție);

- 25 de tone de medicamente de urgență și de resuscitare și un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren;

- 60.000 de rații alimentare (două mese per rație), 48 de tone de preparate și 13 tone de lapte;

- 5 generatoare, materiale de construcție și prelate.

- peste 200 de metri de poduri de urgență care vor fi utilizați pentru operațiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.

Această operaţiune, denumită „Un bateau pour l’Ukraine / O navă pentru Ucraina", este coordonată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe. Acest transport maritim fără precedent este realizat cu sprijinul Fundației CMA CGM, care a pus la dispoziție pentru această operaţiune nava sa „Aknoul””, transmite ISU Dobrogea.

Nava ajutoare Ucraina

×