x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceasuri cu GPS, pentru bucuresteni

Ceasuri cu GPS, pentru bucuresteni

de Petru Zoltan    |    31 Iul 2008   •   00:00
Ceasuri cu GPS, pentru bucuresteni

Virgil Cirstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement a modernizat parcurile bucurestene cu cinci ceasuri florale dotate cu sistem GPS. Numai ca ceasurile florale nu indica ora exacta, desi s-a platit pentru ele peste 150.000 de euro.

Virgil Cîrstea, directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement a modernizat parcurile bucureştene cu cinci ceasuri florale dotate cu sistem GPS. Numai că ceasurile florale nu indică oră exactă, deşi s-a plătit pentru ele peste 150.000 de euro.


În anul 2005, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), instituţie păstorită de directorul Virgil Cîrstea şi aflată în subodinea Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, s-a apucat de modernizarea a cinci parcuri din Bucureşti. Şi nu oricum. Mai marii instituţiei s-au gîndit că bucureştenii au nevoie de ceasuri florale dotate cu GPS în parcurile: Herăstrău, Tineretului, Floreasca, Circului şi Cişmigiu. ALPAB a decis că nu mai e nevoie de organizarea unei licitaţii pentru a cumpăra ceasurile florale şi a apelat la Ordonanţa de Urgenţă 60 din anul 2001, pentru a invita cinci firme care să-şi prezinte ofertele. "Această procedură a fost stabilită în urma întocmirii fişei de achiziţie, ţinîndu-se cont de preţul estimat.”, a precizat Lucia Gheorghe, director executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Informare, din cadrul Primăriei Capitalei. Iniţiativa ALPAB nu prea a avut succes în rîndul firmelor invitate, pentru că la data de 21 februarie 2005 s-au prezentat numai două firme. "La selecţia de oferte s-au prezentat următoarele firme: SC Ora Exactă SRL şi SC Proenerg SRL. Oferta prezentată de către SC Ora Exactă SRL a fost declarată cîstigătoare”, a mai spus Lucia Gheorghe.


PREŢUL CORECT. Am încercat în repetate rînduri să aflăm cît au costat cele cinci ceasuri florale, dar Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement nu a vrut să ne spună valoarea totală a contractului. Nici firma cîştigătoare Ora Exactă, din Oradea, nu a vrut să ne dezvăluie preţul contractului, care ne-a îndrumat către Primăria Capitalei, singura instituţie în măsură să ne spună preţul real. În schimb am aflat că ceasul floral montat în Parcul Cişmigiu a costat peste 728 de milioane de lei vechi, adică peste 20.000 de euro. Lucia Gheorghe a spus că întreţinerea anuală nu costă nimic pentru că florile sunt din producţie proprie, iar "reglarea orei se face automat prin sistemul GPS. Schimbarea florilor se realizează de către muncitorii ALPAB.” Numai că sistemul GPS cu care sunt dotate ceasurile florale nu funcţionează. În urma unui răspuns primit de la Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bucureşti am aflat că pe lîngă preţul plătit pe ceasuri s-au mai cheltuit bani şi pentru realizarea unor suporturi florale. "Pentru selectie au fost invitate un numar de 5 firme. Conform contractului de execuţie de lucrări nr.1733/2005, preţul lucrărilor a fost de 1.405.309.005 lei vechi. Amenajarea suporturilor pentru ceasurile florale au fost realizate de firma SC Brava Tour SRL.”, a precizat Lucia Gheorghe. Aşadar pentru ceasurile florale dotate cu GPS, nefuncţionale, Primăria Capitalei a cheltuit din banii bucureştenilor aproximativ 150.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator florale