x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceaţă totală în starea de alertă. De cine ascultă românii de luni, de lege sau de ordonanţă?

Ceaţă totală în starea de alertă. De cine ascultă românii de luni, de lege sau de ordonanţă?

15 Mai 2020   •   16:55
Ceaţă totală în starea de alertă. De cine ascultă românii de luni, de lege sau de ordonanţă?
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

 În primele trei zile de stare de alertă, românii sunt ghidați de OUG, care are reguli, dar nu are amenzi. În legea stării de alertă, care intră în vigoare luni, avem amenzi şi terase deschise, aspecte care nu se regăsesc în OUG. De luni, legea este actul normativ de care se ține cont.

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată în baza OUG 68 (care îi dă atribuţii CNSU) spune că românii sunt obligați să poarte mască în toate locurile publice (magazine, metrou, autobuz sau alte instituţii) şi că nu va sta la terase pentru că acestea trebuie să rămână în continuare închise. De asemenea, deşi credeau că au scăpat de tot de declaraţie pe proprie răspundere, nu e aşa. Dacă pleacă din localitate, trebuie s-o aibă la ei și să scrie că se deplasează pentru motive serioase. OUG e deja în vigoare.

Ce păţesc românii dacă nu respectă regulile? Nici OUG de joi, nici hotărârea CNSU cu măsurile nu conţin sancţiuni.

Mai există un act normativ promulgat vineri de președintele Klaus Iohannis şi care intră în vigoare de luni. Este vorba de Legea privind starea de alertă, care e diferită, în anumite puncte de vedere, de ordonanţă.

În lege scrie că terasele sunt deschise doar dacă sunt respectate regulile de protecţie (distanţare socială, angajaţi cu mască). Totodată, în lege avem şi sancţiuni pentru nerespectarea regulilor. Amenzile pot ajunge la 15.000 lei, în funcţie de abatere.

Mai sunt şi alte prevederi identice în cele două acte normative, precum reluarea slujbelor în aer liber, redeschiderea anumitor mall-uri, a frizeriilor şi a cabinetelor stomatologice.

De luni, însă, românii își vor pune, legitim, întrebarea ce se va întâmpla: să asculte de lege sau de ordonanță?

În orice curs privind izvoarele Dreptului se arată că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului este inferioară legii.

Opinia specialiştilor consultaţi de MEDIAFAX este acceași, că prevalează legea.

Deci de luni avem amenzi şi deschidem terasele?

În Constituţie se arată că o OUG intră în vigoare dupa depunerea sa în procedură de urgenţă în Parlament. Cele două Camere (Senat şi Camera Deputaţilor) trebuie să fie convocate în 5 zile pentru vot. Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, poate să respingă, luni, această OUG.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ordonanţa stare de alerta