x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO a făcut publică decizia în cazul Bucur şi Toma contra României

CEDO a făcut publică decizia în cazul Bucur şi Toma contra României

08 Ian 2013   •   16:59

La 16 ani de la dezvăluirile sale privind interceptarea ilegală a convorbirilor unor politicieni, ziarişti şi militari, fostul căpitan SRI Constantin Bucur a câştigat la CEDO procesul intentat statului român prin care contestă condamnarea sa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi divulgat informaţii cu caracter secret.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut azi publică  decizia în cazul Bucur şi Toma contra României, bazat pe plângerea depusă în 2002 la CEDO. Curtea a decis că în cazul lui Constantin Bucur, fost angajat SRI, au fost încălcate articolul 10 – libertatea de exprimare – şi articolul 6 – dreptul la un proces echitabil – şi a obligat statul român la plata sumei de de 20.000 de euro, daune morale.  În cazul ziaristului Mircea Toma si al fiicei sale, Sorana, ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate ilegal de SRI, Curtea a stabilit ca le-au fost încălcate drepturile prevazute de articolul 8 – dreptul la respectarea vietii private şi de familie şi a corespondenţei - şi articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv – şi a obligat statul roman sa le plateasca cate 7.800 de euro fiecaruia, cu titlu de daune morale. La acestea, se adaugă cheltuieli de judecată de 7.955 de euro. Potrivit Monicăi Macovei, avocatul lui Constantin Bucur la CEDO, banii pe care statul român îi va plăti reclamanţilor ar trebui recuparaţi de la cei care conduceau la acea vreme SRI, de la procurorii şi judecatorii militari care l-au anchetat, respectiv condamnat pe Constantin Bucur.

În iunie 2002, Bucur i-a împuternicit pe avocaţii Monica Macovei şi Dan Mihai, să-i susţină la CEDO plângerea formulată contra României, pentru condamnarea sa la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru vina de a fi "cules şi transmis informaţii cu caracter secret" către opinia publică.

În  martie 1996, Constantin Bucur, ofiţer activ în cadrul sectorului de supraveghere-înregistrare al Unităţii Militare de Transmisiuni 05026 din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a sesizat un membru al comisiei parlamentare de control asupra SRI,  pe deputatul PRM Toader Constantinescu, că în unitatea sa erau ascultaţi fără mandat o serie de politicieni şi ziarişti ale căror activităţi nu intrau sub nici o formă sub incidenţa legii privind siguranţa naţională. Deputatul i-a cerut probe pentru susţinerea acuzaţiilor, respectiv  casete cu înregistrări care să probeze interceptările ilegale.

În aceste condiţii, Bucur a scos 10 astfel de casete din unitate şi le-a predat parlamentarului. Înregistrările au fost date publicităţii într-o conferinţă de presă care s-a desfăşurat la sediul PRM la 13 mai 1996.  Ele au scos la iveală că persoanele ascultate erau o serie de politicieni, militari şi ziarişti, printre care Nicolae Dide, Dan Voiculescu, Corneliu Vadim Tudor, gen. (r) Dumitru Cristea, Mircea Toma, Sorin Roşca Stănescu, Tana Ardeleanu, Doina Cornea, Simina Mezincescu etc. Dezvăluirile făcute de Bucur i-au atras acestuia destituirea din SRI şi acuzaţia de culegere de informaţii cu caracter secret şi divulgarea informaţiilor în afara cadrului legal, precum şi de furt (casetele audio date parlamentarului). Constantin Bucur a fost condamnat în 1998 la doi ani de închisoare cu suspendare. Actele de poliţie politică  demascate de Bucur au avut loc pe vremea când SRI era condus de Virgil Măgureanu.

Citiţi documentul publicat de CEDO în cazul Bucur şi Toma contra României (redactare în limba franceză)

×
Subiecte în articol: cazul Bucur cedo