x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO a mai păsuit cu 9 luni România în privinţa retrocedărilor

CEDO a mai păsuit cu 9 luni România în privinţa retrocedărilor

de Marina Constantinoiu    |    19 Iun 2012   •   15:12
CEDO a mai păsuit cu 9 luni România în privinţa retrocedărilor

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a prelungit pana pe data de 12 aprilie 2013 termenul acordat Romaniei pentru elaborarea unei noi legi privind restituirea bunurilor confiscate in perioada regimului comunist, relateaza AFP, care citeaza surse de pe langa Curtea de la Strasbourg.

"Termenul initial, care era 12 iulie 2012, a fost amanat pentru 12 aprilie 2013', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al instantei paneuropene, precizand ca decizia a fost luata la 5 iunie. Sursa citata a precizat ca aceasta prelungire "are un caracter exceptional', iar Guvernul roman "trebuie sa informeze Curtea la fiecare trei luni in privinta progreselor inregistrate in aceasta chestiune'.

Examinarea celor 2.400 de cereri depuse la CEDO referitoare la bunurile confiscate a fost si ea prelungita pana la 12 aprilie 2013.

Romania a cerut la data de 24 aprilie amanarea adoptarii respectivei legi, motivand ca alegerile locale din primavara si cele parlamentare din toamna fac aproape imposibila respectarea termenului impus.

Guvernul a pregatit un proiect de lege care prevede achitarea in contul proprietarilor spoliati de autoritatile comuniste doar a 15% din maximum valorii bunurilor lor, intr-un termen de 10-12 ani. Restituirea in natura a bunurilor era exclusa, reaminteste AFP. Dar, pus in fata a numeroase critici, Guvernul de centru-dreapta de la acel moment a fost nevoit, la 18 aprilie, sa amane adoptarea legii si a cerut o dezbatere extinsa pe tema acestui dosar spinos. Dar cateva zile mai tarziu Guvernul avea sa cada, in urma unei motiuni de cenzura, fiind inlocuit de o coalitie de centru-stranga, care a preferat sa nu legifereze chestiunea inaintea alegerilor din toamna, adauga sursa citata.

Pana in prezent, legea prevedea o restituire in natura in masura posibilitatilor, sau plata valorii reale 100%, chiar daca in realitate era aplicata cu geometrie variabila, atragand dupa sine inegalitati de tratament, denuntate de CEDO, comenteaza AFP. Confruntata cu o avalansa de plangeri, Curtea a dat termen Bucurestiului pana in iulie pentru gasirea unei solutii. Romania este una dintre ultimele tari din Europa de Est care nu a rezolvat inca problema retrocedarilor, nici la 22 de ani de la caderea lui Nicolae Ceausescu.

×
Subiecte în articol: cedo comunism retrocedari