x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiția lui Băsescu & Macovei: România, pe loc codaș în UE în privința violării drepturilor omului

Justiția lui Băsescu & Macovei: România, pe loc codaș în UE în privința violării drepturilor omului

10 Oct 2012   •   11:52
 Justiția lui Băsescu & Macovei: România, pe loc codaș în UE în privința violării drepturilor omului
Sursa foto: Judges of European Court of Human Rights arrive for the hearing against the Ukrainian Governement and Yulia Tymoshenko, in Strasbourg, France, 28 August 2012
Numărul proceselor judecate de CEDO anul trecut, pentru violarea drepturilor omului, se cifrează la 1.165, dintre care 633 sunt cazuri ce provin din statele membre ale Uniunii Europene. 182 dintre cele 633 de cazuri vizează violarea articolelor 5 și 6 din Carta Drepturilor Omului – dreptul la libertate și dreptul la un proces echitabil, relatează The Guardian, citând un studiu al Fair Trials International.
The Guardian a grupat cazurile de violare a drepturilor omului pe diferitele sale componente și le-a raportat la populație și rezultatul procesului.
A rezultat că, în privința tratamentului inuman sau degradant cel mai prost stă Slovenia (9,76 cazuri judecate, la 10 milioane de locuitori), urmată de România (9,34 cazuri) și Grecia (8,84 cazuri).
Și la capitolul insuficiența probatoriului, România este pe locul doi (3,74 cazuri / 10 milioane de locuitori), după Bulgaria (5,43 cazuri). La mare distanță urmează Marea Britanie (0,80 cazuri).
La violarea dreptului de proprietate România este pe locul trei (6,67 cazuri), în urma Bulgariei (9,5 cazuri) și Portugaliei (7,57 cazuri).
Stăm mai bine, spre media europeană, la durata procedurilor și dreptul la un proces echitabil.
Rata violării drepturilor omului în Uniunea Europeană s-a dublat între anii 2007 – 2011. 2007 este anul aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană.

×