x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai mare vitraliu din lume, refuzat de Guinness Book

Cel mai mare vitraliu din lume, refuzat de Guinness Book

17 Feb 2005   •   00:00

Pictorul valcean Gheorghe Dican (foto) a realizat una dintre cele mai spectaculoase lucrari artistice din Romania. Este vorba despre celebrul vitraliu de la Biblioteca Judeteana Valcea, cu o suprafata de aproape 150 metri patrati, amplasat la circa 30 de metri de sol.

Vitraliul a fost realizat in numai 6 luni, pe suprafete curbe si exploateaza motive religioase. Fragmentele de sticla sunt incastrate in rame de termopan. Costul realizarii lui se ridica la 30.000 de euro, lucrarea fiind de fapt cupola noului sediu al Bibliotecii Judetene Valcea. La vremea respectiva, Gheorghe Dican si-a propus lucrarea pentru Cartea Recordurilor, aceasta fiind, dupa stiinta lui, cel mai mare vitraliu pe cupola din lume.

REFUZ. In urma cu ceva timp, Gheorghe Dican a primit o scrisoare de la Guinness Book, prin care era instiintat ca vitraliul sau nu poate fi luat in calcul, intrucat in Cartea Recordurilor nu exista o categorie destinata… celor mai mari vitralii din lume. Pictorul este felicitat de specialistii de la Guinness Book pentru realizarea sa, insa nimic mai mult. Pictorul ne-a mai marturisit ca mai are inca de primit bani pentru aceasta lucrare, circa 100 milioane de lei. (Octavian Herta)

×
Subiecte în articol: observator