x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai temut spărgător de bănci din România a fost eliberat astăzi!

Cel mai temut spărgător de bănci din România a fost eliberat astăzi!

de Istvan Deak    |    31 Ian 2012   •   09:32
Cel mai temut spărgător de bănci din România a fost eliberat astăzi!

Ambrus Attila este considerat inca cel mai temut spargator de banci din Europa de Est. Originar dintr-un sat de langa Miercurea Ciuc, el a activat din 1988 pana in 1995 ca portar de hochei al echipei maghiare Ujpest Budapesta. Conform politiei maghiare, din 1993 pana in 1999 a dat 28 de spargeri, el sustine ca ar fi fost 46. A inceput cu un sediu local al postei maghiare, apoi a continuat cu 27 de banci de pe teritoriul Ungariei. A fost denumit “Jefuitorul whisky', fiindca inainte fiecarei spargeri obisnuia sa bea 3-4 pahare si lasa sticla la locul faptei, ca semn distinctiv. Jafurile sale nu au consemnat nici o persoana agresata, in ciuda acestui fapt, i s-au pus in carca si tentative de omor. Conform autoritatilor maghiare a creat un prejudiciu de aproape 500.000 de dolari. S-a scris o carte despre viata sa: 'Balada Spargatorului Whisky', iar Warner Bros detine drepturile de autor asupra personajului, Johnny Depp fiind ales sa interpreteze rolul lui Ambrus Attila intr-un film autobiografic. A fost arestat in 1999, dupa cea mai titrata urmarire din Europa de Est. In 2002 a fost condamnat definitiv la 17 ani de inchisoare. Azi dimineata, in jurul orei 3, dupa 12 ani de detentie, el a fost eliberat.

A evadat in 1999

In data de 5 ianuarie 1999, dupa mai multe actiuni esuate, "Jefuitorul Whisky" a fost capturat. Dupa ce partenerul lui a fost prins la o actiune impotriva unei filiale a bancii OTP, lui Ambrus i s-a intins o capcana, bazandu-se tocmai pe firea lui romantica. A fost capturat cainele lui, fiind bine mediatizat locul in care acesta se afla. Ambrus a fost arestat in momentul in care a vrut sa elibereze cainele. Dupa 6 luni, pe 10 iulie 1999, el reuseste o evadare spectaculoasa dintr-o puscarie de maxima siguranta din capitala Ungariei Cu ajutorul unui cearceaf sfasiat a sarit gardul, ajungand din curtea rezervata detinutilor, intr-o curte interna. De aici a intrat in cladirea administrativa, unde s-a baricadat intr-o incapere de la etajul doi. In final, a ajuns in strada, folosind cablul telefonic. A continuat seria jafurilor, iesind din nou in evidenta, printr-un bilet lasat politiei: 'Scorul la pauza, Whisky Man- Politie 28-0'. In noiembrie 1999 a fost arestat.

Cunoscut in toata Europa

In 2005, de ziua sa, suporterii a 15 echipe diferite din Europa au ciocnit un pahar de whisky in cinstea sa. “Pacat ca nu voi fi alaturi de ei, sa sarbatorim impreuna cei 38 de ani impliniti de mine. Eu nu sunt un om rau, dar nici un erou. Mi-am indreptat atentia catre banci, fiindca incarcau nejustificat notele de plata ale clientilor', spunea 'Jefuitorul Whisky'. “Ambrus Attila este un Robin Hood modern. El nu jefuia banci, doar transfera banii elitei catre cei saraci, intr-o maniera personala', a titrat cotidianul maghiar Magyar Hirlap , imediat dupa arestarea sa din 1999.

“Am fost o catastrofa de portar. Am luat 23 de goluri intr-un meci, dar cei de la Ujpest nu vroiau sa ma dea afara, fiindca eram mereu prezent la antrenamente si eram devotat echipei, iar ei nu aveau bani sa aduca jucatori mai buni. Am jucat pana in 1995. Nu fug de trecutul meu. Sunt un infractor in toata regula, dar nu am ce cauta in inchisoare asta, langa cei 100 cei mai periculosi criminali ai Ungariei. Nu sunt ei absolventi ai Academiei de Stiinte Politice, dar nici eu criminal. Incerc sa ma adaptez. Am terminat liceul din inchisoare, acum incerc sa vad daca pot sa particip la un colegiu, evident tot prin corespondenta.

Imi amintesc de primul jaf dat de mine. Coincidenta, era chiar prima zi din mandatul lui Bill Clinton ca presedintele Americii, pe 22 ianuarie 1993. In 1988, am fugit din Romania, Eram ascuns intr-un tren. Nu mi-am dorit niciodata cetatenia maghiara. In realitate, nici nu practicasem hocheiul la nivel profesionist. Am sunat la Ujpest, le-am spus ca am fost portar la Miercurea-Ciuc si ca vreau sa joc la ei. M-au luat in echipa si faceau concurs care sa imi sparga primul nasul cu pucul. Eram sarac lipit, nu aveam nimic. Dormeam noaptea pe o haina in tribuna patinoarului.. ..

Primul jaf l-am dat pe la 10 sau 11 ani. Am furat un radio dintr-un magazin din Miercurea-Ciuc. Am stat doi intr-un centru de detentie pentru minori. In anii 90, jaful devenise pucul sau mingea intr-un meci intre mine si politie. Eram motivat sa ii bat la scor. Aveam harta Budapestei in fata mea. Stateam noaptea si dadeam puncte de dificultate pentru fiecare banca, de la 1 la 5.. Am purtat un pistol adevarat la fiecare jaf, insa nu l-am folosit.. Au fost aproape sa ma prinda si in 1997, dar decat sa trag, am ales sa trec Dunarea inotand de pe o parte pe alta.. Cel mai amuzant moment a fost cand ma intalneam pe strada cu oameni care purtau tricouri personalizate cu “Go Whisky Man', marturiseste Ambrus, in cartea sa autobiografica.

Cu cateva zile in urma, Ambrus Attila a marturisit ca a renuntat definitiv la viata dinainte de arestare. “Circul s-a incheiat. Vreau sa imi continui viata in liniste. Dupa atatia ani, inca nu pot sa spun daca a meritat tot ce am facut. Tot sarac sunt. Oricine poate intra intr-o banca ca sa fure banii. Nu asta e ideea. Eu am facut-o ca sa am din ce trai pentru tot restul vietii', a spus Ambrus.

×