x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Celula 'Corneliu Coposu' la Fortul 13 Jilava

Celula 'Corneliu Coposu' la Fortul 13 Jilava

23 Mai 2014   •   17:22
Celula 'Corneliu Coposu' la Fortul 13 Jilava

 La Fortul 13 Jilava a fost inaugurată azi Celula 'Corneliu Coposu' de la Fortul 13 Jilava, cu ocazia manifestărilor organizate pentru celebrarea a 100 de ani de la naşterea omului politic Corneliu Coposu, în prezenţa fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu şi a istoricului Marius Oprea.
Cu această ocazie a fost prezentată şi expoziţia 'In memoriam', organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care conţine obiecte şi probe relevante pentru crimele săvârşite de fosta Securitate.

'Ne dorim ca acest memorial să se transforme într-un muzeu al represiunii, al luptei împotriva totalitarismului. Pe la Jilava a trecut toată crema intelectualilor, a fost un penitenciar de tranzit, aici veneau toţi deţinuţii politic înainte de a fi trimişi în alte penitenciare sau lagăre de muncă, ori înainte de a fi executaţi', a declarat Emil Constantinescu, citat de Agerpres.

Cei prezenţi la inaugurarea celulei comemorative, printre care s-a numărat şi Rodica Coposu, soţia lui Corneliu Coposu, au ţinut un moment de reculegere pentru cei decedaţi în închisorile comuniste, iar un sobor de preoţi a ţinut o slujba religioasă.

'În această sală este coloana vertebrală a României (...) Locul acesta respiră moarte. Dacă se face un memorial, ar fi ca o exorcizare. Oficial, aici au murit 3.000-3.500 de oameni, însă neoficial au fost mult mai mulţi. Gândiţi-vă că 20% dintre deţinuţi decedau aici', a spus Marius Oprea.

El a vorbit despre memorialul care este rezultatul a 20 de ani de investigaţii în arhivele securităţii şi de cercetări pe teren, de exhumări şi interviuri cu rudele celor decedaţi.

'Vorbim de întâlnirea cu moartea, în cea mai crudă formă a ei, dezhumarea celor omorâţi fără judecată, fără o lumânare, aruncaţi în gropi comune, în păduri, în mlaştini. Nu este o sarcină uşoară. Imaginaţi-va ce simţim noi când îi găsim pe cei morţi. Pe securişti, deşi i-am găsit, nu i-a judecat nimeni, însă urmaşii victimelor încă mai suferă. În procesul comunismului, primul pas se face pornind de la familiile victimelor, apoi îl găseşti pe cel ucis, apoi îi tragi la răspundere pe cei vinovaţi. Din păcate, la ora actuală, călăii au pensii de 7-8 ori mai mari decât victimele', a mai afirmat Marius Oprea.

Memorialul Fortul 13 Jilava este un proiect iniţiat de Fundaţia Română pentru Democraţie în 2012 şi a fost inaugurat public în 31 august 2013, cu ocazia beatificării monseniorului Vladimir Ghika, preot martir decedat în închisoarea Jilava. 

×