x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cercetari ingreunate de familie

Cercetari ingreunate de familie

10 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ancheta in cazul omului de afaceri Mihail Erbasu s-a dovedit una dintre cele mai greu de instrumentat, anul acesta, de politie, procuratura si specialistii in medicina legala. Verdictul: sinucidere, dar una atipica.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

Cercetarile au inceput la cateva ore dupa ce cadavrul miliardarului a fost gasit in piscina fara apa a proprietatii sale de la Snagov. Cel care a anuntat familia a fost ingrijitorul Dinu Dan. Acesta a anuntat intai familia, apoi Salvarea, si nu autoritatile, asa cum ar fi fost normal intr-o astfel de situatie. Cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri al IPJ Ilfov, de conducerea IGPR si de Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti. In casa, anchetatorii au gasit-o pe sotia miliardarului, pe avocata Paula Iacob, care sustine ca se afla acolo in calitate de prietena, si pe avocatul Alin Avramescu, ceea ce trezeste suspiciunea anchetatorilor ca acestia, chiar si fara sa vrea, au modificat elementele criminalistice din perimetrul vilei.

PISTE FALSE. De aici s-a nascut o poveste incredibila a biletelor de adio lasate de Mihail familiei si, indirect, organelor de ancheta. Procurorii s-au trezit in fata faptului implinit. Elena Erbasu le-a dat o fila A4, rupta dintr-un registru, pe care sinucigasul scrisese randurile care au dat nastere, de cateva saptamani incoace, la nenumarate scenarii. Este vorba de ultima parte a unei scrisori compuse din cel putin opt pagini, avand in vedere ca doar paginile 7 si 8 au ajuns in posesia anchetatorilor. Erbasu sustinea aici ca este dorinta sa exclusiva de a renunta la viata, avertizandu-si totodata familia: "Cu mine in viata as fi adus mai mult rau". Intrebata ce s-a intamplat cu restul scrisorii, Elena Erbasu a declarat ca a rupt foile si le-a aruncat in WC. In mod normal, anchetatorii ar fi trebuit sa o traga la raspundere pe Elena Erbasu pentru distrugerea biletelor (respectiv a probelor pe care acestea le-ar fi putut contine). Nu au putut sa faca acest lucru, deoarece nu Elena trebuie sa dovedeasca ca acele bilete contin probe, ci anchetatorii trebuie sa aduca dovezi in acest sens. Asa este legea.

Culmea, la o saptamana dupa aceea, in timpul unei audieri la Parchetul General, femeia le-a aruncat anchetatorilor o "bomba": inca o scrisoare. De aici deducem ca Elena Erbasu si rudele au avut destul timp sa caute prin casa, modificand perimetrul anchetei. Imediat dupa ce cadavrul lui Erbasu a fost transportat la IML si dupa ce s-a incheiat cercetarea la fata locului, vila a fost sigilata pentru conservarea eventualelor probe scapate. Deci nici macar familia nu a avut voie sa intre in acest perimetru. Asadar este practic imposibil sa intri in casa, sa scotocesti printre haine si sa gasesti o bucata din al doilea bilet de adio, care, chipurile, le-ar fi scapat anchetatorilor la prima cercetare la fata locului. Cineva minte. O alta enigma este ca, repetam, desi casa era sigilata, sub indrumarea avocatului Avramescu, o echipa de la un post privat de televiziune a intrat in subsol, in lift, in dormitor, a filmat terasa de la care Erbasu s-a aruncat si piscina care nici pe imaginile filmate de aceasta televiziune nu avea apa. Astfel, si ultimele urme criminalistice au fost compromise total. Nu se poate spune ca un avocat nu stie cum se conserva urmele criminalistice.

MINCIUNA. Istoria biletelor a fost, pare-se, elucidata. Jurnalul National a aflat inca de saptamana trecuta ca o buna parte din prima scrisoare nu a fost distrusa, ci doar ascunsa de ochii anchetatorilor. Dupa trei saptamani de tacere si dupa o saptamana de la dezvaluirile facute ziarului nostru de un angajat al lui Erbasu, familia recunoaste public ca are toate biletele lasate cu limba de moarte de defunct. In cotidianul Libertatea din 9 iulie este publicat un articol intitulat "Scrisoarea de adio exista", in care autorii sustin: "Familia nu considera ca acestea (n.r. - scrisoarea) ar cantari in vreun fel pentru buna desfasurare a anchetei. Sunt lucruri personale pe care sotia si copiii lui Erbasu vor sa le pastreze pentru ei, la fel cum ar face oricine intr-o atare situatie. Partea care le lipseste anchetatorilor din scrisoare este, de fapt, cea din urma declaratie de dragoste pe care sotul si tatal Mihail Erbasu le-a facut celor dragi".

VALERIU. Nu putem sa incheiem aici cu povestea biletelor, fara sa amintim ca aceste inscrisuri contin misterul si raspunsuri la gestul lui Erbasu. A doua scrisoare predata anchetatorilor se incheie intr-un mod care naste intrebari fundamentale. "Cu mine in viata as fi adus mai mult rau." Inainte sa incheie, Erbasu simte nevoia sa scrie un nume - poate "VALERIU". Apoi il sterge, ca si cand s-ar fi temut sa spuna mai mult. Semneaza. Insa iarasi simte nevoia sa scrie: "PS: Dusmanii si cei care m-au determinat sa fac acest gest sper ca pe voi va lasa". Nimeni nu a dat atentie acestui amanunt. Acestui "VALERIU". Doua au fost dezvaluirile pe care Jurnalul National le-a publicat la inceputul acestei saptamani. Prima se refera la faptul ca Elena Erbasu nu a distrus nici o fila lasata de Erbasu, fapt recunoscut zilele acestea de familie. A doua dezvaluire este legata de un zvon potrivit caruia Mihail Erbasu ar avea un al treilea fiu, pe nume Vali. Exista oare vreo legatura intre acest Vali si numele "VALERIU", scris si apoi taiat in biletul de adio? Daca totusi acest al treilea fiu nu exista, asa cum sustine Paula Iacob si fratii lui Erbasu, audiati la Parchet, atunci acest "VALERIU" poate avea legatura cu acei dusmani. Poate fi vreun partener de afaceri care l-ar fi impins pe miliardar sa faca gestul sinucigas.

DE CE CRIMA

Surse din parchet au sustinut de la bun inceput ca Elena Erbasu ascunde ceva. Se pare ca familia a pus anchetatorii pe niste piste false, incercand (din motive care ne scapa) sa-i indrume spre o crima cu autor necunoscut. De ce? Din informatiile pe care le detinem, Mihail Erbasu avea o asigurare de viata, incheiata in strainatate, in valoare de 10 milioane de dolari. Contractul de asigurare prevede ca in cazul unei sinucideri, beneficiarul politei nu incaseaza nici un ban. De aici, probabil, dorinta asta de a se crede ca a fost vorba despre o crima.

LIBERTATEA DE EXPRESIE

Moartea lui Erbasu a dat nastere unui fenomen de-a dreptul ciudat. Toata lumea, de la angajati la familie, de la cunostinte la anchetatori, se teme sa vorbeasca. Frica si-a varat coada peste tot. De aici toate speculatiile presei privind moartea lui Erbasu. Si, ca si cand asta nu ar fi fost de ajuns, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, da ordin presei sa nu mai faca anchete paralele in cazul Erbasu. Si nu numai. Constient fiind totusi ca ziaristii nu se afla in subordinea lui, Botos si-a instruit subordonatii sa-si puna lacat la gura in prezenta mass-media. Oricum, procurorul general ar trebui cel putin sa recunoasca faptul ca presa, i-a oferit pe tava foarte multe informatii in destule dintre anchetele instrumentate de subalterni. Nu putine sunt cazurile in care presa a reusit sa dea un verdict inaintea anchetatorilor. Acelasi procuror general a declarat unui ziarist din presa centrala: "Daca aflu ca vreun procuror a dat informatii neoficiale la presa voi schimba intreaga echipa de anchetatori". Ulterior, adica luni, a infirmat schimbarea anchetatorilor, insa i-a sfatuit din nou pe ziaristi sa-si faca anchetele numai prin Biroul de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
×
Subiecte în articol: observator elena familia erbasu