x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceremonii şi gafe, de Ziua Imnului Naţional

Ceremonii şi gafe, de Ziua Imnului Naţional

de Monica Cosac    |    30 Iul 2018   •   07:35
Ceremonii şi gafe, de Ziua Imnului Naţional

Ieri, s-au împlinit 170 de ani de la proclamarea zilei de 29 iulie ca „Zi a Imnului Naţional”, iar evenimentul a fost marcat atât în Capitală, cât şi în garnizoanele din ţară. Ceremonia de la Bucureşti a avut loc în faţa Palatului Cercului Militar Naţional şi a cuprins un ceremonial militar şi religios. Premierul Viorica Dăncilă nu a ratat ocazia să mai facă o gafă, vorbind despre „Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”.

 

„Se împlinesc 170 de ani de când, prin Raportul numărul 10 din anul 1848 către Ministerul Trebilor Ţării Româneşti, ziua de 29 iulie a fost proclamată ca Zi a Imnului Naţional, iar << Deşteaptă-te Române! >> imnul românilor de pretutindeni. (...) De-a lungul vremurilor, versurile şi muzica acestui minunat imn a marcat momentele cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj şi încredere soldaţilor pe câmpurile de luptă (...) Mesajul energic şi mobilizator al versurilor, ideea de libertate, unitate şi renaştere naţionale au făcut ca < Deşteaptă-te Române! > să devină nu numai o adevărată Marseilleză a românilor, ci şi un imn al Balcanilor a cărui forţă mobilizatoare nu a cunoscut graniţe", a spus locotenent colonel Liviu Voicu, la ceremonia desfăşurată în Piaţa Tricolorului, în prezenţa a numeroase oficialităţi.

Slujba religioasă oficiată de preotul militar al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul" a fost urmată de un concert susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, solişti ai Jandarmeriei Române şi ai Ansamblului Artistic „Ciocârlia” al MAI. Manifestarea din Capitală s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

 

Nepotul fostului suveran al României, Nicolae, împreună cu logodnica sa, Alina Binder, au participat în calitate de simpli cetăţeni la ceremonialul militar-religios organizat de Ziua Imnului la Timişoara. Cei doi tineri nu au făcut declaraţii publice.

„Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu. „Trăiască regele”, „Zdrobite cătuşe”, „Te slăvim, Românie!”, „Pe-al nostru steag e scris Unire” şi „Trei culori” sunt alte imnuri naţionale pe care ţara noastră le-a avut de-a lungul timpului.  

 

Mesaje politice

Chiar dacă nu au participat la ceremonii, vârfurile politice au ţinut să transmit mesaje de Ziua Imnului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că, la 100 de ani de la Marea Unire, Ziua Imnului Naţional e un moment bun pentru a ne reînnoi scopul construirii unei Românii puternice, europene şi de a ne reafirma ataşamentul faţă de principiile democraţiei şi statului de drept: „Sunt convins că Imnul Naţional, prin mesajul său vibrant, va continua să inspire unitate şi solidaritate în jurul valorilor pe care s-a construit România modernă: libertate, dreptate, pluralism politic şi respect faţă de lege”.

 

Liviu Dragnea: „Deşteaptă-te, române! este despre dârzenia acestui popor în apărarea valorilor, tradiţiilor şi credinţei, despre moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor viitoare. Mai mult ca oricând, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, este datoria noastră să demonstrăm unitate şi să transmitem copiilor noştri dragostea de ţară insuflată de versurile imnului naţional. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”

 

Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia", dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, şi e legată momentul 1848. Mesajul premierului a fost ajustat ulterior pe site-ul Guvernului, fiind scoasă referirea la Câmpia Libertăţii. “Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

 

Steag negru, arborat la Primăria Sfântu Gheorghe

Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe de Ziua Imnului, imaginile fiind făcute publice de Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, pe o reţea de socializare. Poliţia locală anunţă că nu a fost făcută vreo sesizare în acest sens.

×
Subiecte în articol: ziua imnului national