x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă doi cetățeni români au fost evacuați din Sudan

Încă doi cetățeni români au fost evacuați din Sudan

de Redacția Jurnalul    |    27 Apr 2023   •   09:33
Încă doi cetățeni români au fost evacuați din Sudan

Încă doi cetîțeni români, o mamă și un copil, au fost evacuați miercuri din Sudan, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE a anunțat joi dimineața că, în cursul zilei de miercuri, a avut loc evacuarea din Sudan a încă doi cetățeni români, mamă și copil, cu un zbor special de evacuare organizat de către autoritățile suedeze până în Djibouti.

Totodată, MAE menționează că cei opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care au părăsit Djibouti marți, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena, au sosit în România în cursul serii de miercuri. MAE a acordat sprijinul necesar pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit cu sprijinul reprezentanților Ambasadei României din Grecia aflați în aeroportul din Atena.

De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo mențin în atenție situația unui grup de nouă cetățeni români și un membru de familie (cetățean sudanez), care sunt în zona frontierei cu Republica Arabă Egipt și așteaptă să intre pe teritoriul egiptean. Reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pe lângă autoritățile egiptene pentru facilitarea accesului în Egipt și mențin legătura permanent cu persoanele respective. MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin eliberarea documentelor de călătorie, asigurarea transportului între punctul de intrare în Egipt și Cairo și a transportului, pe cale aeriană, până la destinația finală.

Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo au în atenție situația altor nouă cetățeni români şi doi membri de familie (un cetățean sudanez și un cetățean egiptean), aflați în Sudan, pe care îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt. Persoanele în cauză intenționează să rămână pe teritoriul egiptean și nu au solicitat sprijin consular
pentru deplasarea în România.

Misiunile diplomatice ale României din Etiopia și Egipt se află în contact permanent cu cetățenii români menționați pentru a le furniza asistența consulară necesară ajungerii la destinația finală.

„La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 8 cetățeni români și trei membri de familie (cetățeni sudanezi), care au solicitat sprijin în vederea evacuării”, a transmis MAE.

Ministerul reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 și recomandă
tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cetateni romani sudan