x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chebuţiu şi Preda, reţinuţi de procurorii anticorupţie

Chebuţiu şi Preda, reţinuţi de procurorii anticorupţie

01 Dec 2010   •   12:30
Chebuţiu şi Preda, reţinuţi de procurorii anticorupţie

Preşedintele-director general al Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, Adrian Chebuţiu, a fost reţinut miercuri dimineaţă, după mai multe ore de audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii l-au audiat la DNA şi pe directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, apoi au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Cei doi au fost duşi, miercuri seară, la instanţa supremă, care a început să judece cererea procurorilor de arestare preventivă a acestora pentru 29 de zile. Chebuţiu şi Preda au fost audiaţi într-un dosar în care, luni, au avut loc mai multe percheziţii în Reşiţa şi Timişoara. Ei a fost aduşi cu mandat, marţi dimineaţă, la sediul DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Adrian Chebuţiu este audiat în legătură cu o anchetă în derulare, care ar avea legătură cu sirianul Said Baaklini, cercetat, alături de un senator, de procurorii anticorupţie pentru restituiri nelegale de TVA.

Baaklini a fost prins în Bulgaria, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând pe numele străinului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire la modul în care sirianul Said Baaklini, apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a achiziţionat mai multe motoare de la UCM Reşiţa, iar apoi a solicitat restituirea taxei pe valoarea adăugată, au declarat, surse judiciare.

Astfel, după ce sirianul a părăsit România, DNA a solicitat ICCJ emiterea unui mandat de arestare european, precum şi unul naţional de arestare preventivă.

Adrian Chebuţiu este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi asociere, împreună cu Said Baaklini, cu învinuitul Adrian Coriolan Preda şi cu alte persoane, în vederea comiterii acestei infracţiuni, precum şi de fals intelectual.

Potrivit surselor judiciare, Chebuţiu l-ar fi ajutat pe inculpatul Said Baaklini să realizeze "stabilirea cu rea credinţă de către SC Libarom Agri SRL a taxelor TVA", pentru a obţine fără drept restituiri din bugetul de stat.

Această operaţiune a constat în înregistrarea în contabilitate a unei facturi în valoare totală de 1.312.106.000 lei, "supraevaluată cu valoarea de 245 de milioane de euro", urmată de cererea de restituire de TVA în valoare de 60 de milioane de euro de la bugetul de stat, au precizat sursele citate.

Chebuţiu ar fi evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Astfel, potrivit surselor citate, factura în valoare de peste 1,3 miliarde de lei "se referă la perceperea unor comisioane pentru acte de comerţ ce nu au avut loc în realitate".

În acelaşi mod au fost evidenţiate şi facturi emise în 28 august 2010 de SC Beta Trading&Investiment SRL, în valoare de peste 750 de milioane de lei şi SC Mike Trading & Investiment SRL, în valoare de peste 535 de milioane de lei, au mai arătat sursele citate.

Contractele încheiate cu societăţile Libarom Agri, Beta Trading & Investiment şi Mike Trading & Investiment conţin "elemente necorespunzătoare realităţii sub aspectul valorii facturate, precum şi a realităţii angajamentului de a efectua prestaţiile respective", au mai precizat sursele citate.

×