De două săptămâni, 600 de chinezi dorm sub cerul liber în faţa Ambasadei Chinei din Bucureşti. Singurul ajutor pe care l-au primit a fost hrana zilnică oferită de Templul Budist din Colentina. Reprezentanţii Eurostone, firma care a subcontractat muncitorii, susţin însă că oamenii şi-au primit banii pentru munca prestată şi că această grevă este o formă de presiune şi o metodă de manipulare.
Ora 12:00, Ambasada Chinei din Bucureşti. Sute de chinezi, jandarmi, presă multă şi un peisaj dezolant. Dezorientaţi, sute de bărbaţi stau în grupuri, departe de reprezentanţii mass-media. Comunicarea este îngreunată de faptul că puţini vorbesc engleză sau română. Cu ajutorul unui translator am reuşit să aflăm care le este păsul: "Suntem aici pentru că vrem să ne întoarcem acasă. De două săptămâni nu ne-a băgat nimeni în seamă. Problema este că nu am primit banii prevăzuţi în contractul de muncă. Ne-au promis 800 de euro pe lună ca să lucrăm pe şantierele din Bucureşti şi ne-au dat, în schimb, 300. La plecarea din China am plătit o garanţie mare firmei care ne-a recrutat ca să ajungem aici. Ne-am plătit biletul de avion. Acum vrem doar să ne recuperăm banii daţi drept garanţie şi să plecăm acasă. Stăm de la 2 februarie aici şi nu am primit nici măcar un pahar de apă", explică unul dintre muncitori. Are buzele crăpate. S-a născut în 1975 şi arată ca un bărbat trecut uşor de a doua tinereţe. Doarme într-un cort improvizat şi a primit ajutor doar din partea societăţii civile.
ATRAŞI DE ROMĂNIA
La un moment dat, o dubiţă îşi face intrarea în faţa ambasadei. A adus napolitane pentru cei 600 de oameni. Cu ambalajul în mână, un tânăr se apropie timid de noi. Se vorbeşte chineză şi poate să se facă auzit într-o ţară în care nu cunoaşte limba! Ne-a spus că a ajuns în România în luna noiembrie. A semnat un contract de angajare în construcţii în Bucureşti pentru 800 de euro pe lună. După patru luni, a primit doar 600 de euro. "Cu 300 de euro pot trăi şi la mine acasă. Pot câştiga şi acolo aceşti bani. Tot ce le cerem este garanţia pe care am plătit-o cu încredere şi să ne întoarcem în China", a explicat în timp ce se înfrupta din napolitana învelită în ciocolată. A scos din protofelul în care stăteau aranjaţi cu grijă 15 lei o legitimaţie de muncă şi a explicat că aceea este "legalitatea" din România.
CINE I-A ANGAJAT
Ora 14:00, sediul firmei Eurostone. Compania a subcontractat prin intermediul a trei companii chinezeşti forţa de muncă din China. Plata oamenilor veniţi pe şantierele din România se face prin intermediul celor trei companii. Ran Azur, directorul Eurostone, a explicat care este problema muncitorilor chinezi. "Suntem o companie serioasă, funcţionăm de 15 ani pe piaţă. Greva celor 600 de muncitori mă costă foarte mult. În cele zece zile în care am negociat cu ei nu au acceptat nici o variantă. Celor care nu lucrează le-am oferit cazare la Jilava. Celor care vor să muncească le-am oferit cazare în Dorobanţi. Pot să vă spun că au fost plătiţi în fiecare lună, chiar şi pe decembrie şi ianuarie, luni în care s-a muncit foarte puţin. Am discutat şi la Ambasada Chinei şi le-am arătat listele de salarii. Aceşti oameni au primit între 800 şi 1.100 de euro pe lună. Nu ne batem joc de ei. Am încercat să negociem de nenumărate ori şi am trimis maşini acolo, astfel încât să fie aduşi la locurile în care sunt cazaţi. Ce vă pot spune că sunt împărţiţi pe categorii. O mare parte din ei vor să muncească aici. Sunt însă şi oameni care vor să plece şi fac presiuni. Compania a închis trei proiecte din cauza crizei financiare. Astfel, deşi am pierdut foarte mulţi bani, am încercat să ne protejăm muncitorii. Am încercat să îi redistribuim. Negocierile nu au dat însă nici un rezultat. S-a ajuns astfel într-o situaţie neplăcută, din cauza mai multor motive ce nu ţin în mod direct de compania pe care o conduc. Am muncitori cu care lucrez de ani de zile. Sunt serioşi şi câştigă aici 1.200 de euro pe lună, în condiţiile în care noi le asigurăm cazarea", a precizat, pentru Jurnalul Naţional, Ram Azur.
Citește pe Antena3.ro