x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiriţoiu: Avem judeţe unde la 80% din licitaţiile în domeniul forestier există un singur participant. E straniu

Chiriţoiu: Avem judeţe unde la 80% din licitaţiile în domeniul forestier există un singur participant. E straniu

17 Sep 2015   •   18:23
Chiriţoiu: Avem judeţe unde la 80% din licitaţiile în domeniul forestier există un singur participant. E straniu
Sursa foto: Foto: Oana Pavelescu

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat joi, la Braşov, că i se pare "straniu" faptul că, în unele judeţe, la 80% din licitaţiile din domeniul forestier, se prezintă un singur participant.

"Aici, avem, pe lângă interesul pentru protecţia mediului şi cel al desfăşurării activităţii economice, şi interesul statului, ca proprietar de păduri, ca proprietar de resurse, să obţină un venit cât mai bun. Atunci, vrem să ne asigurăm că partea de licitaţii nu distorsionează concurenţa între actorii prezenţi pe piaţă, şi doi, oferă stabilirea unui preţ corect pentru resursa publică pe care o vinde. Este surprinzător să avem judeţe în care vedem 80% din licitaţii cu un singur participat. Este straniu, într-o industrie unde există o droaie de firme mici şi mijlocii care caută lemn, să cred că unele judeţe, la 80% licitaţii, sunt atât de neinteresante încât o singură firmă doreşte să vină să participe", a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că a discutat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a se interzice vânzările prin licitaţii cu un singur ofertant şi că, în prezent, în cazul licitaţiilor cu un singur ofertant există posibilitatea negocierii, pentru ca preţul să scadă. Dacă există suspiciuni că sunt firme care s-au comportat incorect în aceste licitaţii gen "eu merg la o licitaţie tu mergi la alta", atunci firmele respective vor fi sancţionate, a adăugat Chiriţoiu, menţionând că, momentan, nu există investigaţii declanşate pe această zonă.

"Trebuie să asigurăm condiţii corecte în piaţă pentru toţi agenţii economici. Atunci când, în piaţă, e un agent economic ca Romsilva, care are o poziţie foarte importantă pe partea de deţinere de resursă lemnoasă, dar în acelaşi timp activează şi pe piaţa prelucrării lemnului, trebuie să ne asigurăm că nu este o discriminare", a arătat Bogdan Chiriţoiu, menţionând că Romsilva ar putea să introducă lemnul în prelucrare cu un cost similar celui rezultat din licitaţie, pentru ca produsul finit să nu aibă un avantaj incorect.

El a afirmat că ar vrea ca "Romsilva să se comporte ca orice alt agent economic de pe piaţă" şi că "există pârghii legislative pentru a impune această soluţie".

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a participat, cu ocazia Zilei Forestierului, la prima ediţie a Târgului Internaţional Forest România, desfăşurată în localitatea Zizin de lângă Braşov.

×