x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu, criticat de CSM şi AMR

Chiuariu, criticat de CSM şi AMR

de Violeta Fotache    |    22 Noi 2007   •   00:00

Declaraţiile de presă făcute de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), marţi seară, la o intălnire cu presa străină, i-au atras critici aspre atăt din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), căt şi din partea Asociaţiei Magistraţilor din Romănia (AMR).


Declaraţiile de presă făcute de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), marţi seară, la o intălnire cu presa străină, i-au atras critici aspre atăt din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), căt şi din partea Asociaţiei Magistraţilor din Romănia (AMR).


DE LA CE A PORNIT. Pe scurt, ministrul a spus că Justiţia din Romănia, monitorizată cu stricteţe de UE, suferă de "o stare generală de impunitate" a magistraţilor, care "obstrucţionează" reformele şi lupta impotriva corupţiei, potrivit Mediafax, care citează AFP (n.r. - impunitate inseamnă nepedepsirea unui infractor, determinată de anumite imprejurări prevăzute de lege).


REPLICILE. CSM a catalogat declaraţiile lui Chiuariu drept "exagerate şi dovedesc necunoaşterea principiilor de funcţionare a justiţiei europene", independenţa judecătorilor nefiind o creaţie a legislaţiei romăneşti, ci un principiu afirmat de toate statele UE. "Acuzaţia de «impunitate a magistraţilor» dovedeşte ignorarea măsurilor adoptate de secţiile CSM, atăt ca instanţe disciplinare, căt şi in exercitarea atribuţiilor de aplicare a unor sancţiuni magistraţilor care deţin funcţii de conducere." In ultimul an au fost revocaţi din funcţii şapte conducători de unitate, cazurile altor doi judecători-şefi de instanţe fiind pe rolul CSM. Au fost aplicate 34 de sancţiuni disciplinare şi in 2006 au fost excluşi din magistratură trei judecători. Acuzaţia adusă CSM "cu privire la pronunţarea unor decizii sub influenţa mediului politic are conotaţii strict politice, care nu pot fi susţinute", se arată in comunicat. AMR a fost şi mai dură, calificănd declaraţiile ministrului ca "aberaţii" care il descalifică. "Culpabilizarea magistraţilor pentru degringolada legislativă, care stăpăneşte inclusiv domeniul luptei impotriva corupţiei, este in vădită contradicţie cu măsurile care au condus la apariţia OUG 95/2007 şi unde judecătorii sunt chemaţi in curtea Executivului să dea verdicte in contradicţie flagrantă cu statutul lor (n.r. - referire la comisia specială de la Cotroceni)." "Presiunea politicului, acerbă cănd se aduce atingere intereselor de moment, de grup, urmăreşte discreditarea magistraturii", susţine AMR, arătănd că "lupta impotriva corupţiei riscă să devină temă de seminar". Â


CE A MAI SPUS CHIUARIU. "Magistraţii confundă prea des independenţa cu lipsa responsabilităţilor (…) Pănă nu demult existau prea puţine garanţii pentru independenţa justiţiei. Acum insă există o stare generală de impunitate a magistraţilor, care, orice ar face, nu riscă să fie excluşi din magistratură", a spus ministrul Chiuariu. Ministrul a justificat şi decizia luată de Guvern in octombrie, de desfiinţare a Comisiei speciale pentru avizarea/ inceperea acţiunilor de cercetare a miniştrilor, foşti sau actuali, prin aceea că şeful statului utilizează această comisie ca pe un "instrument politic" in disputele cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Guvernul a propus formarea alteia doar din judecători, care, după cum a spus Chiuariu marţi, se bucură de "impunitate". "Unii procurori incă sunt obedienţi la unele influenţe, fie ele politice sau economice", a spus Chiuariu in cadrul referirilor la Direcţia Naţională Anticorupţie. "Nimeni din lume nu are trei instituţii diferite ale procuraturii. A avea o singură structură este cea mai bună soluţie, dar acest lucru nu este posibil, deoarece Comisia Europeană recomandă să nu modificăm cadrul legal şi instituţional, a spus ministrul Justiţiei, citat de Reuters.


ASOCIAŢIA MAGISTRAŢILOR DIN ROMANIA
COMUNICAT DE PRESA
Asociaţia Magistraţilor din Romania atrage atenţia domnului T. Chiuariu asupra declaraţiilor iresponsabile prin care denigrează magistraţii Romăniei şi asupra modului incalificabil in care-şi justifică bălbăielile ministeriale care au bulversat viaţa juridică romănească.
Aberaţiile clamate il descalifică. Culpabilizarea magistraţilor pentru degringolada legislativă care stăpăneşte inclusiv domeniul luptei impotriva corupţiei este in vădită contradicţie cu măsurile care au condus la apariţia OUG 95/2007 şi unde judecătorii sunt chemaţi in curtea Executivului să dea verdicte in contradicţie flagrantă cu statutul lor. Reformele se demonetizează prin amatorismul celor care promovează legi incoerente, fie lacunare, fie suprapuse, instabile, lipsite de previzibilitate indiferent de domeniul in care operează legile reparatorii vizănd aşa-zisa garantare a dreptului de proprietate, ori cele care reglementează drepturile procesuale, civile şi penale.
Lupta impotriva corupţiei riscă să devină temă de seminar şi colocvii, atăta vreme căt ţintă sunt cei care aplică legea şi nu măsurile care să demonstreze o reală voinţă, inclusiv politica de a combate fenomenul corupţiei. Presiunea politicului, acerbă cand se aduce atingere intereselor de moment, de grup, urmăreşte discreditarea magistraturii, atragerea opiniei publice, a mass-mediei, a societăţii civile in capcana discursului acuzator care se sufoca in propriile-i vorbe, mult prea departe de faptele care să-l confirme.
Independenţa magistratului constă tocmai in responsabilitatea conştientizată a judecăţilor in afara a ceea ce se urmăreşte cu orice preţ in luptele politice şi sanctionarea oricăror incălcări ale legii, indiferent pe cine privesc acestea. Mai curănd, am putea spune că tot mai mult se ingrădeşte statutul independent al magistratului cu norme care prin natura lor boicotează activitatea judiciară, conduc spre tergiversarea proceselor şi creează o presiune in soluţionarea cauzelor, care compromite voit actul de justiţie.
Preşedinte AMRÂ Â Â
judecător V. Costiniu



COMUNICAT
Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că declaraţiile ministrului justiţiei, formulate in cadrul conferinţei cu presa străină din 20 noiembrie 2007, sunt exagerate şi dovedesc necunoaşterea principiilor de funcţionare a justiţiei europene.
Independenţa judecătorilor nu este o creaţie a legislaţiei romăneşti , ci este un principiu afirmat de toate statele comunităţii europene in aplicarea prevederilor art. 6 alin. 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Acuzaţia de "impunitate a magistraţilor" dovedeşte ignorarea măsurilor adoptate de către secţiile Consiliului Superior al Magistraturii, atăt ca instanţe disciplinare, căt şi in exercitarea atribuţiilor de aplicare a unor sancţiuni, magistraţilor care deţin funcţii de conducere.
In perioada 2006 - 2007 Secţia pentru procurori a dispus revocarea din funcţiile de conducere a 7 conducători de unitate, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale. In prezent, pe rolul Secţiei pentru judecători se află 2 cereri de revocare din funcţiile de conducere a doi conducători de instanţe, pentru management defectuos.
Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au aplicat, in perioada 2005 - 2007, 34 de sancţiuni disciplinare (Secţia pentru judecători - 18 sancţiuni, iar Secţia pentru procurori - 16 sancţiuni), in raport de gravitatea faptelor săvărşite de către judecători şi procurori in exercitarea atribuţiilor de serviciu care le revin.
Potrivit Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2006, publicat pe site-ul instituţiei, Secţia pentru judecători a hotărăt excluderea din magistratură a 3 judecători.
Acuzaţia adusă Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la pronunţarea unor decizii sub influenţa mediului politic, are conotaţii strict politice, care nu pot fi susţinute. Hotărările adoptate in Consiliu au caracter colegial şi sunt rezultatul votului secret, exprimat de către membrii săi.
Purtător de cuvănt al Consiliului Superior al Magistraturii
judecător Cecilia Morariu

×