x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cimitirul evreiesc a fost vandalizat de către patru elevi

Cimitirul evreiesc a fost vandalizat de către patru elevi

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Patru elevi de la o şcoală învecinată cu Cimitirul Evreiesc din sectorul 4 şi-au recunoscut actele de distrugere comise în urmă cu aproximativ zece zile, a informat un oficial de la Poliţia Capitalei, citat de Agerpres.



Şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei, Mihai Pitulescu, a declarat că cei patru puştani sunt cercetaţi pentru infracţiunea de profanare de morminte, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani. El a adăugat însă că doar trei dintre autorii distrugerilor, care au constat în dărâmarea a 131 monumente funerare, din care 53 sau fost distruse total sau parţial, au vârste peste 14 ani şi, ca atare, pot fi cercetaţi penal.

Poliţiştii spun că la distrugerile provocate în perioada 20-23 octombrie au participat, în afară de cei în cauză, şi alţi 18 elevi de la aceeaşi şcoală cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. Ei susţin că, deşi au intrat în cimitir împreună cu ceilalţi colegi, nu au participat la actele de vandalism, dar au văzut ce s-a întâmplat. Concluzia formulată de specialiştii criminalişti este aceea că dărâmarea monumentelor funerare s-a produs în urma folosirii forţei şi că nu au existat înscrisuri, inscripţii sau însemne cu caracter antisemit.

Din declaraţiile participanţilor la aceste acte de vandalism rezultă că cei în cauză au pătruns în cimitir din dorinţa de a filma cu telefonul mobil un clip intitulat “Povestiri din cartier”, film care a fost distrus ulterior, în momentul când elevii şi-au dat seama de consecinţele faptei lor.Totodată, oficialii Poliţiei Capitalei au declarat că cercetările în această cauză continuă în vederea identificării tuturor celor care au participat la comiterea faptelor, precum şi a stabilirii gradului de vinovăţie.Deocamdată, ei nu au putut preciza valoarea prejudiciului provocat, însă au menţionat că el va fi suportat de familiile celor care se fac vinovaţi.

×
Subiecte în articol: romania