x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci mii de persoane vor fi evacuate din comuna Doljeşti, se anunţă o nouă viitură pe Siret

Cinci mii de persoane vor fi evacuate din comuna Doljeşti, se anunţă o nouă viitură pe Siret

01 Iul 2010   •   00:00

Aproximativ cinci mii de persoane din două sate aparţinând comunei nemţene Doljeşti au început să fie evacuate, după ce specialiştii hidrologi au anunţat că pe Siret se va produce o nouă viitură, scrie Mediafax.

Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, a declarat că autorităţile locale au luat decizia evacuării temporare a aproximativ 1.700 de persoane din satul rotunda şi a 3.300 de persoane din satul Buruieneşti, ambele aparţinând comunei nemţene Doljeşti.

Potrivit acestuia, acţiunea de evacuare este în desfăşurare, oamenii fiind trimişi temporar la rude sau pe dealuri după ce a fost anunţată o nouă viitură pe râul Siret, aşteptată îm noaptea de joi spre vineri.

În comuna nemţeană Doljeşti era aşteptat să sosească şi premierul Emil Boc, care, în cursul dimineţii de joi, s-a aflat în judeţul Galaţi şi urma să se ducă la Tulcea, însă şi-a anulat această vizită.

Câteva comune din Neamţ şi Bacău sunt inundate de apele Siretului, care în zona Hălăuceşti au depăşit digul, prognoza specialiştilor arătând că Siretul va depăşi, vineri dimineaţă, cu aproape doi metri cota de pericol, în zona localităţii Nicolae Bălcescu, din judeţul Bacău.

Joi după-amiază, s-a creat o breşă de câteva zeci de metri în digul de pe râul Siret, între localităţile ieşene Hălăuceşti şi Mirceşti.

Apele care trec peste coronamentul digului de la Hălăuceşti inundă, în prezent, o "incintă agricolă aparţinând Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)", se arată într-un comunicat de joi al Administraţiei Naţionale "Apele Române".

"Echipele mixte s-au retras de pe digul Hălăuceşti şi se îndreaptă spre digul de la Răchiteni, care mai are o gardă de siguranţă cu circa 1,2-1,3 metri", au precizat reprezentanţii ANAR.

Din cauza revărsării Siretului, localităţile afectate şi parţial evacuate din judeţele Neamţ şi Bacău sunt Rotunda, Buruieneşti, Gădinţi, Ion Creangă, Recea, Schineni şi Săuceşti.

Specialiştii ANAR prognozează că, vineri dimineaţă, viitura de pe Siret va ajunge în zona localităţii Nicolae Bălcescu, cu un nivel de 740 de centimetri, cu 1,9 metri peste cota de pericol.

Apele Siretului au inundat comuna Săuceşti, judeţul Bacău. Peste 320 de case au fost afectate de ape. 180 de oameni au fost evacuaţi.

Mai multe drumuri şi peste 320 de locuinţe de la marginea comunei Săuceşti sunt inundate, a spus primarul Costinel Ştefăniţă Manea. În timp ce locuitorii sunt evacuaţi, zeci de pompieri, jandarmi şi militari lucrează la consolidarea digului de pe malul Siretului, anunţă realitatea.net.

În 2008, apele Siretului au distrus aproape în întregime localitatea Săuceşti şi alte trei sate de pe Valea Siretului.

Viitura formată în cursul noptii de miercuri spre joi pe râul Suceava a trecut de confluenţa cu râul Siret şi a ajuns la debite maxime în zona localităţii Paşcani. Vineri dimineaţă, viitura de pe Siret va ajunge în dreptul localităţii Nicolae Bălcescu.

În această dimineaţă, maximul viituri de pe râul Siret a fost atins în dreptul localităţii Lespezi, unde s-a înregistrat o scădere de doi centimetri faţă de maximul atins în această dimineaţă, respectiv 659 de centimetri.
×
Subiecte în articol: observator