x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine a planuit, de fapt, rapirea ziaristilor

Cine a planuit, de fapt, rapirea ziaristilor

08 Iun 2005   •   00:00

Filmul rapirii prezentat luni de presedintele Traian Basescu s-a rupt brusc. Ceva este in neregula. Afirmatiile sefului statului legate de motivul care a dus la suspectarea si apoi retinerea lui Omar Hayssam pentru rapirea celor trei jurnalisti sunt contrazise de o buclucasa cartela si de comunicatul pe care l-a dat ieri Presedintia, ca urmare a sesizarilor facute in editia de ieri de Jurnalul National.



  • de OANA STANCU

  • DE LA CAPAT. Presedintele Basescu ar trebui sa faca o noua conferinta de presa, sa spuna cat poate fi spus, dar macar sa spuna adevarul
    Omar Hayssam a devenit suspect pentru celula de criza dupa ce a primit din Irak un telefon in care se solicitau patru milioane de dolari in schimbul celor trei jurnalisti si a insotitorului lor, Mohamed Munaf. Apelul s-a facut de pe o cartela Connex care a fost "imediat identificata". Cartela plecase din Romania la Bagdad si faptul ca se suna de pe ea la numai 14 ore de la rapire i-a facut pe membrii celulei de criza sa suspecteze ca Omar nu e strain de rapire.

    Aceasta este explicatia pe care seful statului a dat-o luni seara presei in legatura cu implicarea lui Omar Hayssam in orchestrarea rapirii si motivele care au dus la arestarea lui.

    DESFIINTATA. Explicatia sefului statului, prezentata intr-un cadru solemn, dupa o atenta pregatire a conferintei de presa pe care a sustinut-o dupa doua saptamani de la aducerea jurnalistilor in tara, a fost desfiintata ieri de Administratia pe care o conduce. Jurnalul National semnalase in editia sa de ieri ca daca spusele lui Basescu sunt reale, apelul nu se putea face decat de pe o cartela cu abonament, singura care putea avea roaming in Irak, ceea ce facea sa fie identificat total posesorul abonamentului. Am publicat insa si gestul facut marti seara de Presedintie, care a introdus in stenograma conferintei de presa sustinuta de seful statului o paranteza care nu apartinea acestuia si care arata ca apelul a fost facut "utilizand transmisie catre operator roman in sistem voce peste Internet". Asta presupune ca acela care l-a apelat pe Omar sa fi folosit o cartela destinata serviciului VoIP. Apelul se facea de pe orice telefon prin intermediul Internetului si a unui operator de telefonie din Romania. Astfel, numarul de Connex care aparea pe ecranul telefonului lui Omar Hayssam nu reprezenta decat un intermediar, nu numarul de pe care s-a facut apelul.

    EXPLICATII CONFUZE. Ca urmare a dezvaluirilor din Jurnalul National, Administratia Prezidentiala a emis ieri un comunicat de presa in care explica acelasi lucru: apelul s-a facut prin sistemul voice over IP.

    "Accesul la aceste servicii, atat din Romania cat si dinspre Irak sau alte tari se realizeaza uneori pe numere de apel in regim de cartele GSM preplatite si nenominalizate, care nu asigura transparenta catre utilizatorii reali", arata Cotroceniul, ceea ce contrazice afirmatia lui Traian Basescu cum ca SIM-ul a fost imediat identificat. Insa, spune Palatul, "sistemul descris permite convorbiri din Irak sau alte tari cu identificarea cartelei preplatite a unui furnizor national in conditiile in care convorbirea este in fapt realizata prin furnizor de servicii voice over IP". Ceea ce inseamna ca apelul s-ar fi facut prin intermediul unei CARTELE PREPLATITE. Or, o cartela preplatita Connex, Orange, orice ar fi ea, NU ESTE ACTIVA IN IRAK.

    CAZUL OMAR. "Ulterior, in urma investigatiilor, s-a constatat ca cel care l-a sunat pe Omar Hayssam a fost Al Qasir Salam, persoana care se afla in ancheta organelor irakiene si romane, fiind suspectata de implicare in rapirea celor trei cetateni romani", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale. Salam este un irakian contactat de cumnatului lui Munaf pentru a-l suna pe Omar. El foloseste sistemul voice over IP, apelul se realizeaza prin intermediul Internetului. Cum a determinat asta celula de criza sa-l suspecteze pe Omar de implicare in rapire?

    CONCLUZIE. "Facem precizarea ca declaratia presedintelui Traian Basescu a fost corecta, dar neexplicata tehnic ceea ce a fost de natura sa creeze confuzii", se incheie comunicatul Presedintiei.

    Daca apelul s-a facut prin sistemul voice over IP, teza prezentata de Traian Basescu nu are nici o sustinere. Cartela, plecata din Romania, nu ii poate servi la un apel care sa se duca prin intermediul Internetului catre un operator de telefonie mobila din Romania.

    DOSARUL HAYSSAM, PLIMBAT
    Dosarul lui Omar Hayssam privind privatizarea IPRS Baneasa si care a fost prezentat de Parchetul General ca fiind un caz de anvergura se dovedeste a fi umflat artificial. In septembrie 2004, PNA a trimis dosarul Parchetului Instantei Supreme. Parchetul General considera atunci ca dosarul cu pricina nu este atat de important pentru a fi cercetat la acel nivel. Asa ca a fost pasat Parchetului Curtii de Apel, care, la randul sau, a decis ca este de competenta unui parchet inferior, Parchetul Judecatoriei Sector 1. "Plimbarea" dosarului nu se opreste aici, ci la Politia Sectorului 1, ca orice dosar de drept comun. Dupa rapirea jurnalistilor, cand Omar a devenit principalul suspect, dosarul a "capatat greutate" si a fost cerut inapoi de Parchetul General.

    SRI AVEA INFORMATII DIN ‘95
    Presedintele Comisiei SRI Radu Stroe a precizat, ieri, ca SRI detine informatii despre Omar Hayssam din 1995, iar mandatele de interceptare a telefoanelor au fost date in mai multe perioade, in 2003, 2004 si chiar mai inainte. Intre 1997-2000 nu a existat nici o informare. Stroe a sustinut si ca SRI detine o lista intreaga, cu caracter strict secret, in care arata cui au fost furnizate informatile. "Au existat o sumedenie de sesizari ale SRI la diversele organisme ale statului, in special la PNA, insa nu este clar de ce nu s-au urnit la timp aceste institutii", a spus Stroe. El a aratat ca e greu sa raspunda SRI "de ce altii nu au citit cum trebuie acele documente sau nu le-au luat in serios sau le-au pus deoparte". (C. Vintila)
    ×
    Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam apelul