x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciobanii atacaţi de urs în Munţii Gurghiului au fost operaţi la două clinici din Târgu Mureş

Ciobanii atacaţi de urs în Munţii Gurghiului au fost operaţi la două clinici din Târgu Mureş

de Agerpres    |    10 Sep 2014   •   15:16
Ciobanii atacaţi de urs în Munţii Gurghiului au fost operaţi la două clinici din Târgu Mureş

Cei doi ciobani atacaţi de urs în urmă cu o zi în Munţii Gurghiului au fost operaţi la două clinici din Târgu Mureş şi sunt în afara pericolului, a anunţat miercuri Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

"Ambii au fost operaţi marţi la Chirurgie Plastică şi respectiv Ortopedie. Niciunul nu prezintă riscuri vitale, primul, va fi externat în câteva zile. Au fost aduşi marţi, atacaţi de urs în locaţii şi momente diferite. Primul, adus de la Ibăneşti cu elicopterul SMURD, cu plăgi la gamba stângă şi coapsa dreaptă, a fost transferat la Chirurgie Plastică, stare stabilă, leziuni care nu-i puneau viaţa în pericol. Al doilea, din Hodac, a fost adus cu ambulanţa de la Reghin. Fractură cu deplasare femur stâng, plăgi la cotul drept, nici acesta nu are leziuni care să-i pună viaţa în pericol", a arătat Mariana Negoiţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Andreea Pop, cei doi ciobani, unul de 30 de ani şi altul de 55 de ani, se aflau pe o păşune în zona satului Toaca, comuna Hodac, iar incidentele s-au produs la două ore distanţă unul de celălalt.

"La data de 09.09.2014, ora 10.55, Postul de Poliţie Hodac a fost sesizat prin Dispeceratul de urgenţe 112 despre faptul că în localitatea Toaca, comuna Hodac o persoană a fost atacată de urs. Din declaraţiile unui paznic de vânătoare care are în responsabilitate acea zonă, rezultă că la data mai sus menţionată în jurul orei 8.00, un cioban de 30 ani din localitatea Poarta, comuna Fărăgău, în timp ce se afla cu oile în zona numită Crânga, ce aparţine de localitatea Toaca, a fost atacat de un urs. După aproximativ două ore, o a doua persoană, de 55 ani, din localitatea Hodac, a fost atacată în aceeaşi zonă. Persoanele au fost transportate la spitalul municipal din Reghin, iar după acordarea primului ajutor, ambele persoane au fost transferate la U.P.U. Târgu Mureş", a spus Andreea Pop.

Primarul comunei mureşene Ghindari, Marton Zoltan, a anunţat în urmă cu o săptămână că în ultima perioadă se constată o creştere alarmantă a numărului de urşi, care au început să pătrundă în gospodăriile populaţiei. El a precizat că în comuna sa au fost omorâţi patru porci, au fost distruşi 6 stupi de albine şi suprafeţe importante cultivate cu porumb.

"Încercăm să tragem un semnal de alarmă, că altceva nu prea putem, pentru cei care se ocupă cu legile ţării că urşii sunt o problemă acută în zona noastră, şi nu numai, e o problemă regională. În ultimul an, pe teritoriul comunei, s-au întocmit opt dosare pentru ca cei care au fost păgubiţi - adică fiecare dosar cuprinde un caz care întruneşte toate condiţiile pentru a se acorda despăgubiri. Multe cazuri nu sunt reclamate pentru că acele condiţii de despăgubire nu sunt întrunite şi atunci păgubaşul nici nu se mai oboseşte să raporteze pagubele făcute de urs. Aceste date nu o să apară în nicio statistică, însă vă închipuiţi că ursul, plimbându-se în plină stradă, nu noaptea, ci în amurg, este o problemă. Asta nu se raportează pentru că nu e un accident, dar totuşi problema persistă (...) Avem probleme şi cu mistreţii, dar aceştia pot fi ţinuţi la distanţă cu garduri electrice. Însă ursul nu are nicio legătură cu gardul electric", a arătat Marton Zoltan.

Invazia urşilor pe raza judeţului Mureş a fost semnalată de mai multe primării, printre care şi cea din Târgu Mureş. 

×
Subiecte în articol: atac urs cioban atacat de urs