x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciocnirea civilizaţiilor, pe bulevardul Basarabia: spaniolii mănâncă mici, românii vorbesc spaniola

Ciocnirea civilizaţiilor, pe bulevardul Basarabia: spaniolii mănâncă mici, românii vorbesc spaniola

de Alina Turcitu    |    09 Mai 2012   •   11:28
Ciocnirea civilizaţiilor, pe bulevardul Basarabia: spaniolii mănâncă mici, românii vorbesc spaniola

Armate intregi de suporteri spanioli, veseli, galagiosi si colorati din cap pana-n picioare, au coborat dis-de-dimineata din autocare chiar langa National Arena, pe Bulevardul Basarabia, intr-o simpla recunoastere a zonei. Sculati cu noaptea in cap, suporterii au inceput "pelerinajul" de la ora 8 dimineata si isi continua plimbarea si la aceasta ora. Nu i-a deranjat nici ora matinala, nu-i supara nici ploaia mocaneasca. Sunt, in mare parte, suporteri ai lui Athletic Club, imbracati din cap pana in picioare in dungi alb-rosii.

In acest moment, Bulevardul Basarabia pare mai viu ca niciodata: este invadat nu numai de suporteri, ci si de jandarmi, de politie, de zeci de autocare si de autobuze inscriptionate Fan Zone Bilbao. Prietenosi, cum coboara din autocare, spaniolii incep sa le zambeasca oamenilor de pe strada, fie ca sunt mamici cu copiii in carucior, fie ca sunt bunicute cu plasele in mana. Ba unii chiar se saluta amical cu jandarmii romani, ca si cum s-ar cunoaste dintotdeauna; altii isi fac poze cu bucurestenii aflati in trecere prin zona.

Cand ajung, insa, la restaurantele de langa National Arena, spaniolii uita cu totul de plimbarea la pas si, cuceriti de mirosul de mititei, cedeaza si se trantesc pe scaunele de pe terase. Astfel, la micul dejun, suporterii s-au ingramadit la mititei si la bere.

"Mirame bien, porque soy un campeon"
"Mananca orice, am observat. Dar mititeii i-am vandut cel mai bine, la ei nu rezista nici un spaniol. Special pentru ei mai preparam la gratar si ceafa de porc, pui si carnaciori proaspeti. Preturile le-am crescut putin, dar lor tot foarte ieftin li se pare totul. De pilda, o halba de bere astazi costa un euro si jumatate, mai mult cu 50% decat pana acum", ne spune Mihaela, angajata a restaurantului Arena. Este epuizata, n-a mai dormit de trei zile, de cand tot restaurantul a fost in focurile pregatirilor. Si, pana se va termina totul, stie ca va mai dura inca doua zile. Asa ca astazi de abia mai poate sa se bucure de spectacolul unic de a se simti la serviciu ca-n Spania. Caci intreaga terasa, de la un capat la altul, geme de spanioli de toate varstele, de la copii cu parintii lor, pana la pensionari. Par sincer impresionati ca baietii romani care ii servesc vorbesc bine spaniola si, special pentru ei, poarta tricouri inscriptionate "Mirame bien, porque soy un campeon" (Priveste-ma bine, pentru ca sunt un campion).

×